Business Internaţional

Vladimir Putin îi ţine partea lui Donald Trump: Este pregătit să publice stenograma conversaţiei dintre ministru rus de Externe şi Trump ca să demonstreze că preşedintele Americii nu a divulgat informaţii clasificate

Vladimir Putin îi ţine partea lui Donald Trump: Este...

Autor: Andrei Ionascu

17.05.2017, 15:30 92

În cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul italian Paolo Gentiloni, Vladimir Putin a spus cu ironie că Serghei Lavrov nu i-a transmis "secretele inexistente".

"Am vorbit cu Lavrov astăzi. Voi fi obligat să-i dau o mustrare pentru că nu a împărtăşit aceste secrete. Nici cu mine, nici cu reprezentanţii serviciilor de informaţii ale Rusiei. Este foarte rău din partea lui", a glumit Putin.

Liderul de la Kremlin consideră că scandalul iscat în jurul preşedintelui Donald Trump, potrivit căruia ar fi împărtăşit informaţii clasificate cu oficialii ruşi, este doar "schizofrenie politică, fără altă explicaţie".

Vladimir Putin a precizat că îşi poate proba afirmaţiile cu ajutorul stenogramei conversaţiei dintre Lavrov şi Trump, pe care să o trimită Congresului SUA, însă doar cu aprobarea Casei Albe.

"Este greu de crezut cu ce mai pot veni aceşti oameni care generează astfel de prostii. Ceea ce mă surprinde este că agită situaţia politică internă folosind sloganuri anti-ruseşti. Ori nu înţeleg daunele pe care le fac în propria ţară, caz în care sunt pur şi simplu proşti, sau înţeleg totul, caz în care sunt periculoşi şi corupţi", a spus Putin.

Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kislyak. Potrivit unor oficiali americani citaţi de cotidianul Washington Post, Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi oferit detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic, asociată transportării laptopurilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, preşedintele american ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii despre organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO