Business Internaţional

Vladimir Putin l-a demis pe Dmitri Rogozin de la conducerea Agenţiei Spaţiale ruse

Vladimir Putin l-a demis pe Dmitri Rogozin de la...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

15.07.2022, 17:16 615

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a demis vineri pe directorul Agenţiei Spaţiale ruse (Roscosmos), Dmitri Rogozin, considerat un apropiat al liderului de la Kremlin, informează cotidianul Le Monde.

Preşedintele Putin a semnat un decret prin care îl demite pe Dmitri Rogozin de la conducerea Roscosmos, înlocuindu-l cu Iuri Borisov, care până acum a fost vicepremier responsabil de industria militară, inclusiv de domeniul spaţial.

Dmitri Rogozin era considerat un apropiat al lui Vladimir Putin. El s-a remarcat printr-o serie de afirmaţii provocatoare în ultimii ani.

De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, în februarie, Rogozin, fost ambasador rus la NATO, a transmis o serie de mesaje beligerante la adresa Occidentului, evocând distrugerile pe care le-ar putea provoca bombele nucleare ruse.

Cooperarea spaţială între Occident şi Rusia este afectată de criza generată de războiul din Ucraina. În martie, Rogozin afirmase că Staţia Spaţială Internaţională s-ar putea prăbuşi din cauza imposibilităţii întreţinerii, în contextul sancţiunilor impuse de Occident Rusiei.

Dmitri Rogozin nu a reuşit în cei cinci ani de când era în funcţie să oprească declinul industriei spaţiale ruse, afectată de învechirea echipamentelor, de lipsa de inovare şi de corupţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO