Business Internaţional

Vladimir Putin schimbă regulile jocului: Rusia a adoptat noua strategie de politică externă, contestând dominaţia mondială a SUA

Vladimir Putin schimbă regulile jocului: Rusia a adoptat...

Autor: Mihai Draghici

31.03.2023, 15:41 1247

Preşedintele Vladimir Putin a emis, vineri, un decret privind actualizarea conceptului politicii externe a Rusiei, un element central al noii doctrine fiind contestarea "dominaţiei Statelor Unite" pe plan mondial, pe fondul tensiunilor extreme cu NATO generate de invazia rusă în Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a evidenţiat, cu ocazia unei reuniuni cu membrii Consiliului pentru Securitate Naţională, necesitatea modificării principalelor elemente ale concepţiei de guvernare, inclusiv a politicii externe, ca urmare a modificărilor fundamentale produse pe scena internaţională. "Ministerul de Externe, în coordonare cu Administraţia prezidenţială, cu membrii Consiliului de Securitate Naţională, cu Guvernul (...) au efectuat o activitate intensă pentru actualizarea politicii externe, pentru a o alinia realităţilor geopolitice moderne", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Interfax.

"Noile crize internaţionale obligă Rusia să îşi adapteze documentele de planificare strategică", a subliniat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

Noua doctrină de politică externă identifică Statele Unite şi aliaţii occidentali ca fiind la originea "ameninţărilor existenţiale" la adresa Rusiei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evocat, cu ocazia reuniunii, "caracterul existenţial al ameninţărilor generate de acţiuni ale statelor inamicale". "La modul general, politica Occidentului vizează slăbirea Rusiei prin toate mijloacele, putând fi caracterizată drept un nou tip de război hibrid. În baza noii politici externe, măsurile antiruse luate de ţările inamicale vor fi combătute constant, dacă va fi necesar, în mod sever", a subliniat Serghei Lavrov.

Conform noii doctrine de politică externă, Rusia, "civilizaţia" care apără spaţiul rusofon, "intenţionează să acorde o atenţie specială eliminării vestigiilor dominaţiei Statelor Unite şi altor naţiuni ostile în afacerile mondiale".

Tensiunile dintre Rusia şi Occident au atins cote extreme din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. Statele Unite, Grupul G7 şi Uniunea Europeană oferă asistenţă Ucrainei, inclusiv de tip militar, pentru a respinge invazia rusă şi au impus Moscovei sancţiuni masive. Kremlinul acuză Occidentul că vrea să aplice o "înfrângere strategică" Rusiei.

În februarie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Rusia cu Statele Unite. Vladimir Putin a denunţat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. Ca reacţie, Preşedinţia SUA a anunţat în mai multe rânduri că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că Rusia nu va reveni la respectarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START) până când Statele Unite nu îşi vor modifica abordarea faţă de conflictul din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO