Business Internaţional

Volksbank dezminte zvonurile privind intrarea sub supravegherea speciala a Bancii Austriei

Volksbank dezminte zvonurile privind intrarea sub supravegherea speciala a Bancii Austriei

Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania

15.12.2009, 23:45 82

Banca centrala a Austriei si grupul Österreichische Volksbanken,compania-mama a Volksbank, au dezmintit ieri ca grupul bancar carecontroleaza a treia mare banca din Romania ar avea probleme severesi s-ar afla sub supraveghere in vederea nationalizarii, informatiivehiculate marti dimineata in presa austriaca, transmiteReuters.
Ziarul Die Presse a aratat, intr-o stire care nu preciza surseleinformatiilor, ca banca centrala si autoritatea de reglementare apietei financiare din Austria au pus Volksbanken "pe lista desupraveghere" si au cerut institutiei de credit sa gaseasca o nouastrategie.

Nationalizarea Hypo pune presiune asuprasectorului
Situatia din sectorul bancar austriac s-a agravat la inceputulsaptamanii, cand guvernul a nationalizat banca Hypo Alpe-Adria, alsaselea creditor din tara ca marime, urmand sa injectezeaproximativ 450 mil. euro pentru a o salva din faliment. Grupulgerman Bayerische Landesbank va vinde statului participatia de 67%pe care o detine in cadrul Hypo Alpe-Adria in schimbul sumeisimbolice de un euro, a declarat ministrul de finante austriac,Josef Proell. Pentru a se realiza nationalizarea, se pare ca a fostnevoie de interventia presedintelui Bancii Centrale Europene, JeanClaude Trichet, si de cea a presedintelui Bundesbank (Germania),Axel Weber.
Daca Hypo este o banca de dimensiuni medii, Volksbank este cea de-apatra banca din Austria ca marime, iar aparitia unor problemeserioase in cadrul acesteia ar duce la evaporarea increderii insistemul bancar austriac.
Publicatia austriaca citeaza o scrisoare a agentiei careadministreaza injectiile de capital ale Austriei in sistemulbancar, scrisoare adresata ministrului de finante Josef Proell. Inscrisoare, agentia recomanda ca Volksbank sa isi gaseasca unpartener strategic care "sa actioneze in acelasi timp si cainvestitor financiar".
Recent au existat zvonuri potrivit carora ar exista o posibilitatede fuziune cu Bawag, creditorul aflat pe pozitia a cincea inAustria, detinut de grupul de private equity Cerberus CapitalManagement. Byron Haynes, directorul executiv de origine britanicaal bancii, spune insa ca zvonurile privind o posibila fuziune cuVolksbank sunt false.

Cel mai dificil an
Volksbank a avut un an dificil, raportand in trimestrul trei opierdere de 468 mil. euro. Banca a anuntat ca se asteapta ca siultimul trimestru al anului sa fie unul dificil din cauzaoperatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile aactivelor) si a cresterii provizioanelor pentru crediteleneperformante.
La inceputul acestui an, Volksbank a primit 1 mld. euro de lastatul austriac pentru a-si majora baza de capital, iar bancaanunta luna trecuta ca nu are nevoie de noi fonduri, deoareceinvestitorii ii vor oferi alte 400 mil. euro. Creditorul planuiainsa sa vanda cinci banci de retail ca parte a unui program de"restructurare sistematica". Evolutiile recente, si in specialnationalizarea Hypo Alpe-Adria, sugereaza ca divizarea peisajuluibancar austriac in castigatori si perdanti ai crizei financiareeste mai mult decat prematura. Totusi, cele mai mari institutiifinanciare par a fi depasit cele mai dificile momente ale crizei,in timp ce creditorii mai mici au ramas cu sechele.

Erste si Raiffeisen la adapost
Erste si Raiffeisen s-au pus la adapost de eventualele problemedupa ce au primit 1,2 mld. euro si respectiv 1,75 mld. euro de lastatul austriac anul trecut, ca parte a planului guvernamentalmenit sa restaureze increderea in sistemul bancar.
La bursa din Viena actiunile Erste au scazut ieri cu circa 4%, intimp ce titlurile Raiffeisen International au pierdut aproape6%.
In prezent ambele banci anunta ca nu mai au nevoie de ajutorguvernamental, reusind sa stranga capital in mod independent.
Bank Austria a refuzat ajutorul statului, si urmeaza sa primeasca 2mld. euro de la banca mama UniCredit, dupa ce aceasta va strangecapital anul viitor. Cei trei operatori principali si-au facutprovizioane importante pentru a acoperi pierderile din crediteleneperformante din acest an, insa niciunul dintre creditori nu araportat pierderi in primele noua luni ale anului.
Sectorul bancar austriac are o expunere record fata de economiiledin Europa de Est, de aproximativ 70 de procente din ProdusulIntern Brut.

Schreiner: Volksbank Romania isi va majora capitalul cu200 mil. euro
Actionarii Volksbank Romania au aprobat majorarea capitaluluibancii cu 200 de milioane de euro, cel mai probabil in lunafebruarie, prin transformarea unor linii de finantare in capital, adeclarat presedintele bancii, Gerald Schreiner. "Am avut sedinteale Consiliului de Supraveghere si in septembrie, si in decembrie,unde s-a aprobat majorarea capitalului cu 200 de milioane de euro.Acum depinde de actionari cand vor implementa aceasta decizie, darpresupun ca va fi in februarie", a spus Schreiner. El a precizat caoperatiunea se va realiza prin transformarea unor linii definantare de la banca-mama in capital social, in contextul in carebanca are supralichiditate in euro si doreste, totodata, sa-simentina expunerea pe Romania. Mediafax

Banca centrala a Austriei da asigurari ca Volksbank nuare probleme

Oficialii Volksbank si ai bancii centrale austriece au negat cacel de-al patrulea mare creditor de pe piata s-ar afla pe o listaspeciala de supraveghere. "Noi monitorizam toate bancile importantedin Austria, dar Volksbanken nu este pe o lista de supraveghere.Nici macar nu exista o asemenea lista", a declarat Oliver Huber,purtatorul de cuvant al bancii centrale austriece.
Huber a spus ca Volksbanken - la fel ca si ceilalti jucatori maridin Austria cu exceptia Hypo Alpe Adria - au trecut cu bine celemai recente teste "de stres" realizate de banca centrala. Pentrufiecare institutie s-a pus in scena, ipotetic, cel mai pesimistscenariu pentru a se testa daca aceasta are o baza de capitalsuficient de solida.
"Chiar si atunci cand a fost pus in scena un scenariu foartepesimist, Volksbanken a reusit sa ramana de partea buna abaricadei. Acesta nu este un rezultat deloc dezamagitor, tinandcont de situatia actuala", a spus Huber, care a reiterat mesajulBancii Nationale care spune ca sistemul bancar austriac este"sanatos" si bine pregatit pentru a face fata crizei economice sifinanciare din Europa de Est. "Nu este un secret ca acesta este unan dificil pentru noi, insa noi continuam sa speram ca in 2010situatia se va imbunatati. Baza da capital este in continuaresolida", a spus Walter Groeblinger, purtatorul de cuvant alVolksbanken. "Nu credem ca exista posibilitatea punerii in scena acelui mai pesimist scenariu, acela al nationalizariiVolksbanken."

Filiala din Romania este dependenta de finanTarile de lagrup, dar are solvabilitate mare

Volksbank Romania, subsidiara locala a grupului austriacVolksbank, are o pozitie confortabila din punctul de vedere alsolvabilitatii, principalul indicator de stabilitate urmarit deBanca Nationala a Romaniei.
"Banca nu are probleme, avand in septembrie o solvabilitate de16,5%. O vom urmari insa cu atentie", a declarat pentru ZF NicolaeCinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR. El spune calegea nu prevede actiuni speciale din partea BNR in cazul in careactionarul din strainatate al unei banci locale ar avea probleme,daca in Romania indicatorii de prudentialitate sunt la niveluriconfortabile. Pe de alta parte, Cinteza spune ca se afla in contactcu autoritatile din Austria si va convoca la discutii conducerealocala a bancii, pentru a se asigura ca nu vor apareaprobleme.
Volksbank a avut in anii trecuti cea mai spectaculoasa cresteredintre bancile din sistem, urcand pana pe locul al treilea, infunctie de activele detinute. La septembrie, banca detinea activede 5,4 miliarde de euro. Cresterea bancii a fost alimentata aproapeexclusiv de banii primiti de la banca-mama. Volksbank Romania arein bilant credite de 3,1 miliarde de euro, in timp ce depoziteleinsumeaza doar 638 de milioane de euro.
"Strategia Volksbank Romania nu va fi schimbata, este cea agreataimpreuna cu Consiliul de Administratie al Volksbank International(actionarul bancii, n. red.) acum 6 luni. Ca urmare, vom continuaactivitatea de creditare", afirma reprezentantii bancii.
Volksbank are fonduri proprii de 332 de milioane de euro. LiviuChiru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO