Business Internaţional

Volkswagen respinge noile acuzaţii ale Agenţiei de Protecţia Mediului din SUA

Volkswagen respinge noile acuzaţii ale Agenţiei de...

Autor: Anca Dumitrescu

03.11.2015, 11:00 195

Potrivit agenţiei, vehiculele respective au un nivel al emisiilor de oxid de nitrogen de nouă ori mai ridicate decât permit standardele, relatează Wall Street Journal.

"VW încă o dată nu şi-a îndeplinit obligaţia de a respecta legea care protejează aerul pentru toţi americanii", a declarat Cynthia Giles, administrator asociat al EPA.

Un purtător de cuvânt al VW a respins acuzaţiile EPA, afirmând că producătorul auto nu a instalat un soft care să înşele testele de poluare pe niciunul din vehiculele identificate.

"Este un soft permisibil. Problema este clară. Statele Unite vor sau nu concurenţă pe piaţă?", a spus reprezentantul companiei.

Un purtător de cuvânt al EPA a spus că agenţia "vrea să se asigure că toate companiile joacă după aceleaşi reguli".

Volkswagen colaborează cu agenţia şi a trimis un reprezentant de rang înalt în SUA.

"Avem ingineri la faţa locului pentru a colabora zilnic cu agenţia. Directorul pentru dezvoltarea motoarelor este în drum către Statele Unite, pentru clarificarea lucrurilor", a spus purtătorul de cuvânt al VW.

Persoane apropiate situaţiei au declarat că reprezentanţii EPA sunt frustaţi din cauza lipsei de comunicare din partea VW, de la jumătatea lunii septembrie.

Agenţia încearcă să afle mai multe despre un alt dispozitiv de control al emisiilor instalate pe vehicule cu motoare diesel pentru 2016, prezentate luna trecută.

Dezvăluirea a dus la blocarea planurilor VW de a comercializa unele modele 2016 în SUA.

Nu există încă vreo dovadă că acel dispozitiv, despre care directorul VW pentru operaţiunile din SUA a vorbit în timpul audierii sale în Congres, în octombrie, este capabil să înşele testele de poluare.

Volkswagen a retras o solicitare adresată EPA de a certifica acele vehicule, după dezvăluirea dispozitivului, a afirmat şeful VW SUA în timpul audierii.

EPA a trimis luni o notificare VW de încălcare a legii, în care a identificat mai multe modele SUV şi un sedan mare, echipate cu motoare diesel de 3 litri.

Notificarea este a doua primită de VW de când agenţia a dezvăluit pentru prima oară neregulile, în luna septembrie, şi se referă la circa 10.000 de automobile diesel comercializate deja în SUA, începând cu modelele 2014.

De asemenea, notificarea se referă şi la un număr neprecizat de modele 2016.

Automobilele afectate de notificare includ pentru prima oară un model Porsche, respectiv SUV-ul Porsche Cayenne 2015, Volkswagen Touareg 2014, precum şi modelele Audi A6 Quattro 2016, A7 Quattro, A8, A8L şi Q5.

Noul director general al grupului VW, Matthias Muller, a condus anterior Porsche.

Un purtător de cuvânt al Volkswagen a declarat că producătorul auto nu intenţionează să oprească vânzările modelelor afectate aşa cum a procedat cu cele 482.000 de vehicule diesel despre care a recunoscut în septembrie că au instalate softuri care manipulează testele de poluare.

EPA a reamintit Volkswagen că este ilegal să producă, comercializeze sau să ofere spre vânzare un vehicul care are instalat un dispozitiv de apărare, a spus un purtător de cuvânt al agenţiei.

Reprezentanţii EPA sunt în contact cu cei ai Departamentului de Justiţie, în investigaţia împotriva producătorului auto german.

Noile acuzaţii sporesc presiunile asupra Volkswagen, care este investigat de autorităţile de reglementare şi de justiţia din SUA şi Europa.

Scandalul a dus la demisia directorului general Martin Winterkorn, iar grupul a alocat 6,5 miliarde de euro în trimestrul trei pentru acoperirea unei campanii de rechemare în service a circa 11 milioane de vehicule la nivel mondial pentru eliminarea softului ilegal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO