• Leu / EUR4.9126
  • Leu / GBP5.6911
  • Leu / USD4.6804
Business Internaţional

Volodimir Zelenski cere Israelului să joace rol de mediator între Ucraina şi Rusia

Volodimir Zelenski cere Israelului să joace rol de mediator între Ucraina şi Rusia

Autor: Mihai Draghici

26.02.2022, 01:39 198

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut vineri seară Guvernului israelian să medieze eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, anunţă Yevgen Korniychuk, ambasadorul ucrainean în Israel.

"Preşedintele ucrainean consideră că Israelul este singurul stat democratic care are relaţii foarte bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, astfel încât să poată facilita organizarea acestor negocieri", a declarat ambasadorul Yevgen Korniychuk, potrivit CNN.

Diplomatul ucrainean a argumentat că Ierusalimul ar fi un loc mai bun pentru negocieri decât capitala Belarusului, Minsk, propusă de Moscova pentru găzduirea negocierilor. "Kievul nu crede în legitimitatea" preşedintelui Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care este şi un apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin. "În mod absolut, trebuie să modificăm locaţia şi credem că oraşul Ierusalim ar fi bun pentru aceste negocieri", a explicat Yevgen Korniychuk.

"Guvernul israelian nu a anunţat nici că acceptă, nici nu a refuzat, analizează propunerea, iar acesta este un semnal pozitiv", a subliniat ambasadorul Ucrainei în Israel.

Guvernul Naftali Bennett nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe această temă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru un armistiţiu imediat, dar şi pentru un eventual acord de pace. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Până în prezent, Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru negocieri. Ministerul rus de Externe a propus ca negocierile cu Ucraina să se desfăşoare la Minsk, în Belarus. La rândul său, Preşedinţia Turciei a reiterat propunerea de organizare a negocierilor între Rusia şi Ucraina.

Departamentul de Stat de la Washington a minimizat propunerea Rusiei, considerând că Moscova doar "pretinde" că vrea negocieri.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9126
Diferență: -0,1646
Ieri: 4.9207
Azi: 4.6804
Diferență: 0,1669
Ieri: 4.6726
Azi: 5.6911
Diferență: -0,467
Ieri: 5.7178
Azi: 4.9667
Diferență: -0,4729
Ieri: 4.9903