Business Internaţional

Von der Leyen, preşedinta CE, spune că UE trebuie să iasă de sub dominaţia energetică a Rusiei, dar nu promite nimic

Von der Leyen, preşedinta CE, spune că UE trebuie să...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2022, 00:00 51

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a refuzat într-un interviu să spună dacă şi când Ucraina va deveni ţară membră a Uniunii Europene.

De asemenea, politicianul german a refuzat să răspundă dacă UE va lua în considerare interzicerea totală a importurilor de petrol şi gaze din Rusia. Interviul a fost acordat CNN.

Întrebată care ar fi cea mai apropiată dată pentru aderarea Ucrainei la Uniune, ea a răspuns: „Este greu de spus... Trebuie făcute reforme, trebuie stabilite procese“.

Cereri de aderare, în contextul războiului din Ucraina, au făcut şi Republica Moldova şi Georgia.

Von der Leyen a refuzat să spună dacă interzicerea importurilor de petrol şi gaze ruseşti - pe care blocul se bazează în mare măsură pentru producerea de energie - ar fi o măsură pe care UE este pregătită să o aplice.

În schimb, ea a spus că „trebuie să scăpăm de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia.

Doar discutăm în UE o abordare strategică, un plan despre cum să accelerăm investiţiile în surse regenerabile, cum să ne diversificăm energia, să ne aprovizionăm, de exemplu, de la prietenii noştri din SUA, dar şi de la alţi prieteni din întreaga lume, cum să investim masiv în biogaz şi în hidrogen de producţie locală.“ Bogdan Cojocaru

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO