Business Internaţional

Vor afecta masurile de austeritate revenirea economica a Europei?

27.05.2010, 23:06 17

Masurile de austeritate anuntate de guvernele din vestul Europeiau reusit sa ii calmeze pe investitori, dar unii economisti suntingrijorati din cauza impactului acestora asupra redresariieconomice fragile. Totusi, deprecierea euro va avea un impactpozitiv asupra economiilor bazate pe exporturi, scrie FinancialTimes.

"Programele de austeritate afecteaza reluarea cresteriieconomice in Europa, iar deprecierea euro ajuta doar in masura incare exista piata de consum pentru exporturi. Europa de Vest sebaza in special pe exporturile catre tarile estice, care reprezintainsa o piata prea mica si nu suficient de puternica. Daca pana acumnoi ne uitam la germani pentru sustinere economica, acum se uita eicatre noi. Europa are foarte mare nevoie de competitivitate", adeclarat analistul financiar Dragos Cabat.

Comenzile industriale din zona euro au urcat cu 5,2% in martie,impulsionate in mod cert de deprecierea brusca a monedei europene.Un lucru este insa sigur. Performantele divergente ale tarilor depe Batranul Continent sunt asteptate sa se amplifice, complicandsarcina Bancii Centrale Europene de a stabili dobanda de politicamonetara.

Erik Nielsen, economist pe Europa in cadrul bancii americane deinvestitii Goldman Sachs, este de parere ca "economia reala mai areintre trei si sase luni pentru a convinge pietele financiare cafundamentele economice incep sa-si revina, inainte ca aceasta sa seafunde din nou in recesiune cand canalele de credit voringheta".

Si Emeric Challier, manager in cadrul fondului Avenir Financedin Paris, crede ca deprecierea euro este un avantaj major, pentruca va continua sa stimuleze exporturile, iar beneficiile vor fi simai vizibile daca moneda unica va continua sa scada pentru inca unan cel putin. Spre exemplu, exporturile germane si vacantele inSpania sau Grecia vor deveni mai ieftine pentru americani siasiatici, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO