Business Internaţional

Vor ajunge Venezuela şi Iran, statele nealiniate la ordinea mondială occidentală, aliatele SUA contra Rusiei?

Vor ajunge Venezuela şi Iran, statele nealiniate la...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.03.2022, 00:05 375

SUA, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, importă ţiţei din Rusia, devenită cel mai sancţionat stat din lume după ce a invadat neprovocată Ucraina.

O sancţiune şi mai dură ar fi oprirea importurilor de energie rusească, acestea incluzând petrol şi gaze naturale.

Ţiţeiul cumpărat de SUA din Rusia nu este esenţial, fiind folosit ca balast pentru fluidizarea pieţei interne. Însă multe state europene sunt dependente de ţiţeiul şi gazele ruse. SUA au pornit între timp o campanie de identificare de noi surse de petrol şi gaze pentru piaţa americană şi cea europeană. Pe cea din UE, chiar firmele americane vând gaze naturale lichefiate, dar acestea nu sunt suficiente.

În ultimele zile au circulat zvonuri cum că oficiali americani discută, la el acasă, cu liderul Venezuelei, Nicolas Maduro. Venezuela este un stat producător de petrol. Maduro este văzut ca fiind mai degrabă un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, iar SUA au întrerupt relaţiile diplomatice cu acesta în 2019. Atunci, Washingtonul a impus asupra Venezuelei o serie de sancţiuni cu scopul de a forţa o schimbare de putere la Caracas. SUA îl voiau pe Maduro înlocuit cu un lider al opoziţiei.

Sancţiunile blocau exporturile de petrol venezuelean, care contribuie cu 96% la veniturile ţării. Războiul din Ucraina, se pare, a schimbat atitudinea Washingtonului. Oficialităţi de la Caracas au confirmat discuţii pe teme de „securitate energetică“ cu o delegaţie de americani. Wall Street Journal scrie că şi companii de pe Wall Street şi alţi investitori americani fac presiuni asupra administraţiei Biden pentru relaxarea sancţiunilor impuse Venezuelei, văzută acum ca o sursă de petrol pentru emisfera vestică.

Primii clienţi vor fi, probabil, americanii. Pentru Europa, o opţiune pentru înlocuirea ţiţeiului şi gazelor ruseşti ar fi importul din Iran. Dar şi acest stat este nealiniat la ordinea occidentală şi supus sancţiunilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO