Business Internaţional

Vor ajuta muncitorii turci Germania să scape de haosul din aeroporturi? Nemţii vor să atragă muncitori străini şi pentru HoReCa şi alte sectoare

Vor ajuta muncitorii turci Germania să scape de haosul...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2022, 00:05 209

Faptul că Germania se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă într-o serie de sectoare nu este ceva nou. În ultima vreme, însă, şi aero­porturile germane au o problemă similară. Din acest motiv, multe se gândesc să angajeze personal ex­perimentat din Turcia. Presa turcă a salutat astfel de planuri, scrie Deutsche Welle.

Se are în vedere angajarea tem­po­rară a aproximativ 2.000 de per­soa­ne, în special pentru departa­men­tul de bagaje. Niciunul dintre munci­torii străini nu va avea permisiunea de a ajuta la monitorizarea pasage­rilor, iar acest sector duce cel mai acut lipsă de personal.

Muncitorii la mare căutare în Germania sunt extrem de necesari şi în aeroporturile din Turcia. Emre Esser, correspondent al DW, arată că Turcia ar avea de suferit dacă aceştia vor pleca în Germania.

Actuala situaţie reaminteşte multora de acordul de recrutare ger­mano-turc din 1961. Atunci, ca şi acum, Germania era disperată să-şi acopere penuriile de forţă de muncă angajând temporar muncitori turci. În urma acordului, o mulţime de mun­citori din Turcia şi familiile aces­tora s-au relocat în Germania, con­tribuind semnificativ la boomul postbelic al ţării.

Autorităţile germane subliniază că valul de angajări va reprezenta doar o măsură temporară, fără a pro­voca „imigraţie permanentă în Germania“.

Prin prisma ultimelor penurii de muncitori, industria aviatică germană speră că autorităţile vor relaxa în scurt timp restricţiile pentru munci­to­rii străini care vor să vină în ţară.

După ce au anunţat că vor redu­ce birocraţia pentru a accelera anga­jarea de muncitori străini în industria aviatică şi aeroporturi, oficialii ger­mani intenţionează să procedeze la fel pentru restaurante, baruri şi ho­teluri şi poate şi pentru alte sectoare, notează The Local.

Ministrul german al afacerilor interne, Nancy Faeser, atrage atenţia că există o penurie îngrijorătoare de forţă de muncă în sectoarele de cate­ring şi hotelier. Împreună cu minis­trul federal al muncii, Hubertus Heil, Faeser propune modificări până la finalul anului pentru „a aduce mun­citori buni în Germania“.

Faeser a subliniat că muncitorii străini vor primi salarii corecte.

Între timp, liderul grupului parlamentar al Partidului Liber Democrat Christian Durr a descris situaţia de pe piaţa muncii ca fiind „dramatică“ şi a făcut apel pentru atragerea de muncitori străini la toate nivelurile şi pentru integrare sporită.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO