Business Internaţional

Vor fi modificate tratatele europene?

Autor: Alexandru Matei

07.12.2011, 14:10 448

Cancelarul german Angela Merkel crede că singura metodă prin care poate fi evitată o criză financiară pe viitor este introducerea de reguli bugetare stricte în tratatele europene. Astfel, va exista un mecanism care să penalizeze ţările care depăşesc ţinta de deficit.

Merkel mai vrea ca celelalte ţări din zona euro să copieze disciplina bugetară a Germaniei pentru a-şi ţine sub control datoria publică. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy susţine aceeaşi idee, dar nu există detalii concrete cu privire la modificările ce vor fi aduse tratatelor europene. Germania şi Spania au astfel de reguli de disciplină fiscală prinse în constituţie şi există intenţia ca această măsură să fie extinsă la nivelul întregii zone euro.

În joc mai este şi rolul Băncii Centrale Europene. Mulţi politicieni şi analişti sunt de părere că BCE ar trebui să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat la o scară mult mai mare. Ei spun că astfel va fi asigurată lichiditatea atât de necesară şi ar reduce riscul unui default şi al contagiunii. O schimbare a tratatelor europene ar putea transforma această idee în realitate.

Totuşi, BBC News mai scrie că preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy ar putea propune în cadrul summit-ului o metodă de introducere a regulilor fiscale mai stricte fără a fi necesară modificarea tratatelor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO