Business Internaţional

Ce vrea Macron pentru o nouă UE: o agenţie comună pentru verificarea standarelor produselor alimentare, taxarea tranzacţiilor financiare pentru finanţarea dezvoltării, o forţă comună de intervenţie, un buget unic european pentru apărare, o agenţie europeană pentru azil, reformă digitală. „Europa trebuie să fie o putere industrială şi monetară”

Ce vrea Macron pentru o nouă UE: o agenţie comună...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2017, 18:40 5026

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a cerut transformarea Uniunii Europene într-o Europă „suverană, unită şi democrată” în locul celei care astăzi este „prea slăbită, lentă şi ineficientă”.

O agenţie UE pentru verificarea standarelor produselor alimentare, un parchet european contra terorismului, o forţă comună de intervenţie, un buget unic european pentru apărare, o agenţie europeană pentru azil, reformă digitală...într-un discurs ţinut la Universitatea de la Sorbona şeful statului francez a expus o serie de propuneri şi un model pentru elaborarea unei rute de zece ani pentru Uniunea Europeană, scrie Le Monde. În centrul viziunii sale pentru Europa stă suveranitatea, bazată pe mai mulţi stâlpi.

Macron a evocat reunificarea Germaniei ca exemplu de reuşită într-o luptă  pentru unitate care trebuie dusă pentru a evita revenirea la „ieşirile noastre ucigaşe”. Referirea la Germania nu poate fi întâmplătoare deoarece preşedintele şi-a expus discursul după aflarea rezultatelor alegerilor federale, din care partidul cancelarului Angela Merkel a ieşit slăbit. Pentru ca viziunea preşedintelui francez pentru Europa să devină realitate, Franţa are nevoie de sprijinul Germaniei.

Preşedintele a abordat dosarul zonei euro. „Provocarea fundamentală este reducerea unui şomaj care încă mai afectează unul din cinci tineri din zona euro şi transformarea zonei într-o putere economică capabilă să concureze cu China şi SUA.” Pentru aceasta, Macron a subliniat necesitatea „unui buget mai puternic în miezul zonei euro”, un ministru de finanţe al zonei euro şi un control democratic.

„Europa trebuie să fie o putere industrială şi monetară”, a afirmat preşedintele. El a vorbit şi de o „politică spaţială ambiţioasă”. De duminică Macron a discutat de două ori cu Merkel, dar şi cu alţi lideri din UE, inclusiv cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker – care nu susţine ideea unui buget separat pentru zona euro sau a unui parlament separat. Merkel nu se opune unui ministru de finanţe pentru zona euro, dar vrea pentru acesta puteri mai mici decât ar dori Macron, notează Deutsche Welle. Preşedintele a abordat şi subiectul taxării companiilor, spunând că „Franţa vrea ca valoarea creată să fie impozitată acolo unde este produsă”. Ţinta sa sunt giganţii de internet. În cadrul unei Europe digitate, Macron vrea protejarea drepturilor de autor şi crearea unei „agenţii europene pentru inovaţie”.

El vrea crearea unor campioni europeni în reforma digitală. „Piaţa unică digitală este ocazia de care trebuie să profităm pentru protejarea informaţiilor economice ale companiilor noastre”.

Macron a cerut o piaţă europeană a energiei şi o taxă pe carbon la frontierele Europei, El a cerut crearea unui program european pentru stimularea achiziţionării de maşini fără emisii toxice – o reformă ecologică.

În viziunea sa, Europa „trebuie să fie în avangarda acestei reforme, transformând transporturile, locuinţele şi industriile”.
Francezul a pus, de asemenea, accent pe o politică de dezvoltare bazată pe educaţie, sănătate şi energie. În ajutorul dezvoltării ar veni taxarea tranzacţiilor financiare.
„Caut să relansez proiectul taxării tranzacţiilor financiare. Astăzi, doar două ţări o aplică: Franţa şi Marea Britanie.” Preşedintele vrea să vadă această taxă aplicată în „întreaga Europă”.

Ce îşi doreşte Emmanuel Macron: 

·         O forţă europeană de intervenţie şi un buget al apărării până în 2020

·         O academie de securitate, pentru a antrena oficiali europeni pentru protejarea civililor, precum şi o forţă de răspundere rapidă în caz de dezastru

·         Un procuror public european pentru terorism şi crimă organizată

·         Un oficiu pentru procesarea cererilor de azi european, precum şi proceduri comune în rândul UE

·         O poliţie de frontineră a UE

·         O agenţie europeană a inovaţiei, pentru cercetarea inteligenţei artificiale

·         Fonduri europene pentru susţinerea dezvoltării vehiculelor electrice

·         Targetarea companiilor americane din tehnologie cu o taxă pe valoarea creată, în loc de profit

·         Un buget mai mare pentru a finanţa investiţiile la nivel european

·         Schimbarea politicilor fermelor şi o nouă forţă de inspecţie alimentară europeană

·         Armonizarea la nivel european a impozitelor pe profit şi a contribuţiilor sociale, gradual

·         Un salariu minim adoptat de fiecare ţară

·         Toţi tinerii europeni să poată petrece până la 6 luni de studiu în altă ţară

·         Crearea unor universităţi europene bazate pe o reţea de instituţii

·         Convenţii în serii de câte şase l uni, naţionale şi locale, pentru a discuta viitorul Europei

·         O comisie European mult mai mică, care să aibă numai 15 membri

·         O Europă cu două viteze, cu Marea Britanie realăturându-se versiunii simplificate

·         O nouă autoritate care să se asigure de competiţia din UE

-         Un tratat de cooperare franco-german, cu focus pe armonizarea reglementărilor pentru corporaţii 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO