Business Internaţional

„Vrem comerţ. Un comerţ mai echilibrat.“ SUA au făcut pace comercială cu cel mai bun prieten şi cu cel mai mare duşman

„Vrem comerţ. Un comerţ mai echilibrat.“ SUA au...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.05.2025, 00:05 421

La început a fost acordul comer­cial dintre SUA şi Marea Britanie, unul din elementele centrale fiind scăderea taxelor vamale reciproce şi mai ales a celor impuse de adminis­traţia preşedintelui american Donald Trump. Criticii au asemănat acordul cu un bloc de marmură, idealul fiind o sculptură de Michelangelo, poate cea cu David.

În afară de reducerea taxelor vamale despre înţelegere nu se ştiu mai multe detalii, acestea urmând să fie stabilite în viitor. Apoi a urmat acordul comercial dintre SUA şi China, în care cele două părţi s-au angajat să retragă până la cote mult mai comode taxele vamale reciproce. Nici de data acesta nu există prea multe detalii. Deşi Trump a majorat tarifele pentru aproape toată planeta, cele două acorduri sunt un început promiţător care au produs entuziasm pe Wall Street.

Marea Britanie a fost văzută me­reu ca având prima şansa la o înţele­gere cu SUA, iar China este conside­rată ţinta principală a războiului co­mercial pornit de SUA şi în cel pen­tru supremaţie tehnologică. În aceste condiţii, se poate pune întrebarea unde se încadrează Uniunea Euro­pea­nă pe lista priorităţilor Americii şi dacă graba cu care China şi SUA au ajuns la o învoială nu cumva ascunde ceva. Acordul cu China a fost discu­tat la Geneva, iar înainte ca acesta să fie dat publicităţii, Donald Trump a anunţat „resetarea totală“ a relaţiilor dintre cele mai mari economii ale lumii. „Vrem să vedem, pentru binele Chinei şi SUA, deshiderea Chinei pentru afacerile americame“, a spus preşedintele american.

Din partea SUA, discuţiile au fost conduse de cel mai puternic activ pe care SUA îl au în astfel de nego­cieri, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, fost manager de fonduri de investiţii. Întâlnirea de la Geneva a fost prima faţă în faţă dintre oficialii economici de top din cele două state după ce Trump şi-a gâştigat cel de-al doilea mandat.

Cele două părţi au 90 de zile de încercare, o perioadă de detensiona­re care să permită continuarea nego­cierilor. Analiştii chinezi consideră acordul o deescaladare mai mare decât s-a anticipat. Blocajul comer­cial dintre SUA şi China, în care America a majorat taxele vamale de mai multe ori, iar Beijingul a răspuns pe măsura provocării, a durat cinci săptămâni, la capătul cărora Bessent a recunoscut că taxele sunt prea mari şi că trebuie coborâte.

El a subliniat 5-6 industrii cheie, inclusiv farma şi pe cea a oţelului, pentru care SUA caută „o reechilibrarea strategică“ pentru reducerea dependenţei de China. „Niciuna din părţi nu vrea decuplarea“, a scos Bessent în evidenţă. „Vrem comerţ. Un comerţ mai echilibrat.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels