Business Internaţional

Vremea extremă împinge preţurile în sus

Vremea extremă împinge preţurile în sus

Autor: Catalina Apostoiu

22.07.2021, 00:00 1344

Preţurile cerealelor sunt în creştere din nou, în condiţiile în care vremea extremă îşi pune amprenta asupra diferitelor regiuni ale lumii. În Europa, căldura sufocantă creşte preţurile electricităţii, completând o lungă listă de factori care au împins în sus costurile legate de energie în această vară. Brazilia, cel mai mare exportator de cafea al lumii, se confruntă cu cele mai scăzute temperaturi din ultimii peste 25 de ani, erodând speranţele privind recolta de cafea şi ameninţând să crească preţul acesteia. În China, precipitaţiile abundente înregistrate în provincia Henan vor afecta fermele de porci, putând genera noi cazuri de gripă porcină şi duce la creşterea preţurilor cărnii de porc.

Porumbul a atins cel mai ridicat preţ din ultimele peste două săptămâni pe Bursa din Chicago, în condiţiile în care seceta din nordul SUA afectează perspectivele privind recoltele, scrie Bloomberg. Soia, rapiţa şi grâul au înregistrat de asemenea creşteri de preţuri.

În Europa, temperaturile extreme împing puternic în sus consumul de electricitate pentru răcire într-un moment în care consumul era deja în creştere pe fondul ieşirii din pandemie.

Preţurile energiei erau deja ridicate în condiţiile în care cererea a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei

într-un moment în care producţia de energie a devenit mai costisitoare. „Cererea sporită de electricitate, dublată de disponibilitatea redusă de energie eoliană şi preţurile ridicate pentru materii prime vor continua să pună presiune asupra preţurilor, în sensul creşterii acestora“, arată Hans van Cleef, economist la ABN Amro.

Preţurile gazelor naturale au crescut de asemenea, după ce iarna aspră a golit stocurile. „Preţurile gazelor rămân ridicate din cauza nivelurilor scăzute ale stocurilor“, arată van Cleef. „Preţurile cărbunelui sunt ridicate şi contină să crească“.

În Brazilia, temperaturile extrem de scăzute dau cultivatorilor de cafea o a doua lovitură, după ce o secetă severă a uscat câmpurile şi a lăsat rezervoarele de apă necesare pentru irigare goale. În plus, seceta s-ar putea accentua. Astfel, consumatorii de cafea ar putea ajunge să plătească preţuri mai mari în cafenele şi supermarketuri.

În China, precipitaţiile masive care au lovit provincia Henan din centrul ţării vor afecta unele ferme de porci din regiune, una extrem de importantă din punct de vedere al producţiei de carne de porc, putând de asemenea declanşa noi cazuri de febră porcină africană.

Deşi China şi-a revenit în mare măsură de pe urma epidemiei de febră porcină africană ce a început în 2018, situaţia rămâne una complicată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO