Business Internaţional

Vremuri bune la orizont pentru economia germană post-virus

Vremuri bune la orizont pentru economia germană post-virus

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2020, 00:06 363

Sfârşitul pandemiei poate fi întrevăzut, deşi este nevoie de răbdare şi disciplină pentru a se ajunge acolo. Henrik Bohme de la Deutsche Welle este încrezători că economia Germaniei, cea mai mare din Europa va accelera în 2021.

După primul lockdown din primăvară, previziunile sumbre privind economia germană au fost numeroase, unii anticipând un declin de 20% al PIB-ului pe 2020. În cele din urmă, declinul se va ridica probabil la 5%. Este un declin dramatic, însă situaţia poate fi gestionată, scrie Bohme. În vară, economia germană a arătat tururor de ce este capabilă, încheind trimestrul trei cu o rată de creştere de peste 8%, una fără egal.

Într-o altă mişcare istorică, guvernul a cheltuit sume fără precedent pentru susţinerea economiei. Într-adevăr, ajutoarele nu au ajuns încă la toţi cei care au nevoie de ele, iar aceasta pentru că software-ul pentru gestionarea aplicaţiilor nu funcţionează încă aşa cum ar trebui.

Nu se poate spune însă că guvernul nu a încercat să vină cu ajutor prompt. Cifrele sunt ameţioare şi ridică întrebarea cine va suporta costurile?

Însă care ar fi fost alternativa? Să nu uităm, scrie Bohme, că în timpul crizei din anii ’30, băncile şi guvernele nu au sărit în ajutor, cu consecinţe catastrofale.

Se vor îndrepta lucrurile anul viitor? Henrik Bohme crede că da. Primele vaccinuri împotriva coronavirusului au fost autorizate, ceea ce înseamnă că pandemia va deveni mai puţin înfricoşătoare în viitorul apropiat. Oamenii vor putea şi vor dori să călătorească din nou şi să cumpere maşini.

În acest an, nemţii au cheltuit cu 70 miliarde-100 miliarde de euro mai puţin decât în anii obişnuiţi. Banii vor reveni în consum în scurt timp şi vor susţine economia.

Exporturile sunt aşteptate să-şi revină considerabil. Dacă economia mondială va creşte cu adevărat cu 4,2% anul viitor după cum estimează OCDE, o parte din creşterea respetivă va fi fără îndoială generată în sectoarele de inginerie şi auto din Germania şi în alte câteva industrii.

Cu siguranţă, nu totul va fi roz. Nu toată lumea din sectorul ospitalităţii şi nu fiecare proprietar de magazine mici va supravieţui. Numărul insolvenţelor va creşte dramatic odată ce reglementările temporare speciale privind falimentul vor expira.

Multe dintre firmele care se menţin în prezent pe linia de plutire graţie susţinerii guvernamentale se vor prăbuşi. Să sperăm că numărul celor care-şi vor pierde locurile de muncă nu va fi unul foarte ridicat.

2020 a fost un an unic după multe standarde, iar anul viitor nu va fi mai puţin incitant, însă să sperăm că acesta va avea un sfârşit mai bun, scrie Bohme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO