Tomas Sedlacek, economist ceh, filozof şi lector universitar, trece în revistă actualele probleme ale Europei şi ale capitalismului în general, atrăgând atenţia că „vremuri cu dobânzi zero sunt vremuri în care lipseşte încrederea în viitor” şi că actualele sisteme sociale occidentale sunt construite pe iluzia periculoasă a creşterii economice continue.
Nu capitalismul în sine, ci capitalismul „de creştere”este în criză, a afirmat Sedlacek la Summitul Financiar pentru Europa Centrală şi de Est organizat la Viena de publicaţia economică online Portfolio.hu din Ungaria. El crede că Europa poate privi migraţia ca pe o binecuvântare. Sedlacek a explicat că zona euro s-a confruntat cu patru crize majore de la formarea ei: criza creditelor care a început în 2007, cea a datoriilor greceşti, războiul din Ucraina şi criza refugiaţilor.
Însă niciuna din aceste crize nu a fost rezolvată, dar Europa a reuşit cumva să treacă peste ele. În ceea ce priveşte migraţia, spune economistul, este evident că soluţia nu constă în alocarea unor fonduri undeva. Situaţia de acum din Europa este similară cu cea din SUA din 2007, când aceasta „poftea” la creştere mai mare şi la şomaj mai coborât.
În ultimii ani, pacientului i s-a oferit tratament, iar acesta se chinuie să arunce de pe el zdrenţele în care a bolit. Problema Europei este lipsa de creditare, care implică lipsă de încredere în general şi, mai rău, lipsă de încredere în viitor. „O eră cu cu dobânzi zero este o eră în care lipseşte încrederea în viitor.
Nu există suficientă cerere şi politicile create pentru a acoperi artificial lipsa cererii au fost epuizate”, a spus el. Sedlacek crede că existenţa capitalismului nu este ameninţată de situaţia actuală însă este în pericol capitalismul „de creştere”, bazat pe ideea că o economie poate creşte la infinit. Economistul critică abordările care subjugă sistemele economice şi sociale obiectivelor de creştere.