Business Internaţional

Vremuri grele pentru piaţa aeriană europeană: După falimentul Wow Air, britanicii de la EasyJet avertizează cu rezultate neaşteptat de slabe

Vremuri grele pentru piaţa aeriană europeană: După...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

06.04.2019, 15:12 2345

EasyJet avertizează că solicitările clienţilor pentru biletele de avion, pentru următoarele şase luni - care includ lunile de vară, în mod obişnuit perioada „de vârf” - este neaşteptat de slabă, informează BBC.

Compania aeriană a acuzat incertitudinile legate de evoluţia economiei globale şi a Brexit pentru încetinirea rezervărilor. Reprezentanţii EasyJet au spus că vor fi mai precauţi faţă de perspectivele financiare ale celei de a doua jumătăţi a anului.

Compania aeriană a declarat deja că se aşteaptă să înregistreze o pierdere de aproximativ 275 milioane de lire sterline pentru prima jumătate a anului, acţiunile companiei scăzând cu aproape 8% la începutul şedinţei de tranzacţionare.

În ciuda îngrijorării menţionată, EasyJet a afirmat că venitul pe fotolui - o măsură cheie pentru companiile aeriene - va fi uşor mai ridicat în a doua jumătate a anului, în timp ce costurile vor fi menţinute.

Analistul Hargreaves Lansdown, George Salmon, a declarat că EasyJet a fost afectat de chestiuni aflate în afara controlului său: „Costurile mai ridicate ale combustibililor afectează profiturile şi, cu Brexit, care poate influenţa regulile de călătorie şi pieţele valutare, clienţii aşteaptă în mod clar mai multă siguranţă înainte de a face rezervările.”

„Compania este de părere că cererea va fi ridicată mai târziu în cursul anului, dar un observator mai pragmatic ar spune că este dificil să se stabilească un interval de timp pentru când Westminster şi UE 27 vor rezolva puzzle-ul Brexit”.

Precauţiile companiei EasyJet apar în mijlocul unei perioade dificile pentru industria aeronautică, din cauza a numeroşi factori, cum ar fi facturile combustibililor şi capacitatea excesivă din sector, care contribuie la problemele acestuia.

Săptămâna trecută, compania islandeză Wow Air a dat faliment, acelaşi lucru întâmplându-se, la începutul acestui an, şi în cazul companiilor Germania şi Flybmi, originare din Germania, respectiv Marea Britanie. Inclusiv compania aeriană Ryanair a raportat prima sa pierdere trimestrială din 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO