Business Internaţional

Vremuri istorice pentru sistemul bancar. După ce preşedintele BCE Mario Draghi a scos din nou armele grele împotriva inflaţiei, acum Jerome Powell, preşedintele FED, este aşteptat să reducă dobânda de referinţă în SUA sub pragul de 2%

Vremuri istorice pentru sistemul bancar. După ce...

Autor: Ştefan Stan

18.09.2019, 16:45 368

Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, are în faţă unul dintre cele mai dificile momente din mandatul său, în condiţiile în care se află sub presiune majoră, atât de la Wall Street, cât şi de la Casa Albă, legat de deciziile de politică monetară.

Lumea se aşteaptă să anunţe tăieri a dobânzilor în şedinţa de miercuri. În cazul în care se va concretiza, reducerea ar fi a doua din acest an.

Trump şi mai mulţi bancheri de pe Wall Street vor reduceri succesive de dobândă până la finalul anului, dar unii economişti şi liderii de top din FED susţin că economia se descurcă suficient de bine şi că nu are nevoie de reduceri suplimentare.

Dobânda de referinţă în SUA este de 2,25%, un minim istoric, iar analiştii se aşteaptă ca FED să o reducă sub pragul de 2% în şedinţa de miercuri. 

Mişcarea vine în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a redus săptămâna trecută dobânda pentru depozite la un nou minim istoric şi a anunţat un nou program masiv de achiziţii de obligaţiuni ce urmează a fi menţinut atâta timp cât este necesar pentru repunerea pe picioare a economiei şi repornirea inflaţiei, un indicator de stabilitate economică pe care instituţia l-a scăpat de sub control. 

De asemenea, instituţia şi-a înrăutăţit proiecţiile de creştere economică şi a făcut viaţa mai uşoară băncilor care se plâng că sunt nenorocite de dobânzile negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO