Business Internaţional

Vulturii financiari fac front comun pentru a-şi recupera banii de la Ucraina

Vulturii financiari fac front comun pentru a-şi recupera...

Autor: Sebastian Tănase

16.03.2015, 00:04 1214
Fondul american de investiţii Franklin Templeton, cel mai mare creditor al Ucrainei, s-a pregătit aliniindu-se cu alţi creditori şi angajând consilieri pentru negocieri dure cu Kievul, care a prezentat planuri pentru o restructurare drastică a datoriei internaţionale de 17 miliarde de dolari a ţării, potrivit Financial Times.

Templeton, care în România este administratorul Fondului Proprietatea, deţine 25-30% din datoria suverană a Ucrainei la valoare nominală, conform datelor Thomson Reuters. O parte semnificativă din datoria ucraineană este în portofoliile unor investitori interni (30%) şi instituţii internaţionale (10%).

Rusia deţine mai puţin de 20% din datoria internaţională de 17 miliarde de dolari, astfel că nu are drept de veto în nicio înţelegere care necesită o majoritate de două treimi, potrivit CNBC.

Grupul format de Franklin Templeton controlează 50% din bondurile internaţionale ucrainene şi a angajat divizia de consultanţă a Blackstone din SUA, cea mai mare firmă de investiţii financiare alternative la nivel mondial, pentru a-i reprezenta în negocierile cu Kievul. Blackstone a fost reprezentantul creditorilor Greciei în 2012, când Atena a lansat cea mai mare operaţiune de restructurare a datoriilor suverane din istorie. La fel ca atunci, Blackstone va înfrunta compania Lazard, care acum acţionează ca  reprezentant al guvernului ucrainean.

Rusia deţine obligaţiuni de 3 miliarde de dolari achiziţionate ca parte a unui program de bailout acordat fostului guvern prorus înlăturat de la putere în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO