Business Internaţional

Wall Street Journal: Doctrina "Trump pe primul loc". Vladimir Putin respectă puterea, dar Donald Trump a manifestat slăbiciune. A mărşăluit prin Europa mai mult cu aroganţă decât cu strategie

Wall Street Journal: Doctrina "Trump pe primul loc"....

Autor: Mihai Draghici

17.07.2018, 21:49 315

"Donald Trump a plecat în turneul din Europa acum o săptămână cu reputaţia consolidată după numirea unui judecător la Curtea Supremă de Justiţie. A revenit luni în SUA cu reputaţia erodată după o săptămână tumultoasă în care a alimentat ceea ce se poate numi Doctrina «Trump pe primul loc». Donald Trump a mărşăluit prin Europa mai mult cu aroganţă decât cu strategie. Diplomaţia sa este de tip personal, axată pe instinct şi impuls, tratându-i pe ceilalţi lideri în primul rând în funcţie de cât de mult îl laudă pe Donald Trump. Spune ce îi trece prin minte şi şochează, dar ulterior neagă şi apar contestări. Critică instituţii şi politici pentru a fi în atenţia presei, dar apoi revendică victorii indiferent de rezultat", observă publicaţia The Wall Street Journal într-un editorial intitulat "Doctrina «Trump pe primul loc» / Vladimir Putin respectă puterea, dar Donald Trump a manifestat slăbiciune".

"Lumea nu a mai văzut un preşedinte american de acest gen în perioada modernă, şi, ca de fiecare dată, în Lumea Trump toţi ceilalţi vor trebui să se adapteze", subliniază WSJ, prezentând o serie de evaluări "realiste", între "criticii care anticipează sfârşitul ordinii globale" şi cei care "văd doar un geniu".

Reuniunea NATO

Rezultatul pare mai bun decât se temeau mulţi. Donald Trump a intimidat aliaţii la nivel discursiv şi a insultat Germania afirmând că este "total sub controlul" Rusiei. "Dar acuzaţiile sale referitoare la bugetele militare inadecvate şi la gazoductul rus au avantajul de a fi adevărate, aşa cum au admis cei mai mulţi lideri politici", notează WSJ, observând că declaraţia comună a summitului îmbunătăţeşte capabilităţile NATO de a descuraja şi a opune rezistenţă Rusiei. "Solicitarea de ultim moment a lui Donald Trump în sensul creşterii bugetelor militare la nivelul de 4% din PIB-ul statelor membre a fost bizară, dar are dreptate că mai multe ţări vor atinge nivelul de 2%. Unul dintre riscuri este ca abordarea lui Donald Trump de a critica frecvent NATO să submineze susţinerea publică pentru Alianţa Nord-Atlantică în SUA şi, mai grav, să submineze capacitatea de disuasiune în relaţia cu Rusia. Dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, concluzionează că Donald Trump nu este dispus să protejeze ţările baltice, ar putea anexa o altă regiune, cum a procedat cu Crimeea", atrage atenţia WSJ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO