Business Internaţional

Wall Street se opune muncii remote: Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan: „Nu funcţionează pentru juniori şi nici pentru management”.

Wall Street se opune muncii remote: Jamie Dimon, CEO-ul...

Autor: Valeriu Dănilă

22.01.2023, 16:00 727

„Nu funcţionează pentru juniori şi nici pentru management”, a declarat directorul executiv al JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, într-un interviu acordat joi pentru CNBC la Forumul Economic Mondial de la Davos, citând cercetarea şi IT-ul drept domenii în care se poate lucra de la distanţă „Există locuri de muncă unde este rezonabil.”, scrie Bloomberg.

Comentariile lui Dimon vin pe fondul unei încetiniri a sectorului financiar şi ale semnelor crescânde de recesiune, fapt ce a împins băncile mari să reducă bonusurile, să facă concedieri şi să îngheţe angajarea. Incertitudinea economică a crescut îngrijorarea lucrătorilor din toate industriile că şefii ar putea folosi mandatele de întoarcere la birou (RTO) ca motiv pentru a face concedieri, chiar dacă piaţa muncii în general rămâne puternică. Referirea lui Dimon la personalul mai tânăr ar putea genera anxietate suplimentară asupra bancherilor juniori, care se confruntă din plin cu incertidudinea macroeconomică.

Dimon a mai spus că munca la distanţă poate „ajuta femeile”, având în vedere că sarcinile de îngrijire a locuinţei le revin în mod disproporţionat. „Modifică-ţi compania pentru a ajuta femeile să stea acasă”, a spus el.

Alături de şeful Morgan Stanley, James Gorman, şi de CEO-ul Goldman Sachs Group Inc., David Solomon, Dimon a fost unul dintre cei mai vocali critici ai lucrului la distanţă. Cu toate acestea, în ciuda comentariilor lor, şefii marilor bănci au recunoscut recent că lucrătorii lor sunt de obicei la birou doar între trei şi patru zile pe săptămână. Câţiva şefi de pe Wall Street, cum ar fi Jane Fraser de la Citigroup, au privit cu mai multă deschidere munca de acasă, spunând recent că insistenţa Wall Street privind prezenţa la birou cu normă întreagă pare depăşită. Totuşi, chiar şi Fraser a spus săptămâna aceasta că, dacă productivitatea unui lucrător scade, se poate aştepta să petreacă mai mult timp la birou.

Dar, odată cu anunţurile de concediere care devin din ce în ce mai frecvente, flexibilitatea la care mulţi lucrători se aşteaptă ar putea fi în pericol în unele sectoare. Goldman intenţionează să reducă până la 3.200 de locuri de muncă, deşi va continua să angajeze selectiv în cadrul companiei. Bank of America Corp. pune o pauză în angajare, cu excepţia celor mai critice roluri. Morgan stanley „a întârziat” reaşezarea companiei, deoarece nu a făcut prea multe concedieri în ultimii ani, a spus Gorman. Însă, compania a început o nouă rundă de reducere a locurilor de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO