Business Internaţional

Wall Street-ul avertizează că urmează o recesiune, dar consumatorii şi un indicator Fed spun că recesiunea s-a instalat deja

Wall Street-ul avertizează că urmează o recesiune, dar...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2022, 22:55 294

Avertismentele privitoare la o iminentă recesiune devin din ce în ce mai puternice pe Wall Street, însă pentru multe gospodării şi companii care alcătuiesc economia mondială, recesiunea este deja prezentă, scrie Bloomberg.

Pentru mulţi definiţia tehnică a recesiunii, două trimestre consecu­ti­ve de declin economic, este irelevantă.

Economiştii Goldman Sachs pla­sează riscul unui astfel de declin în SUA în anul următor la 30%. Un mo­del Bloomberg Economics întrevede 38% şanse în aceeaşi perioadă, cu riscurile intensificându-se dincolo de aceasta. Însă pentru mulţi recesiunea este deja prezentă. Peste o treime din americani cred că economia se află în recesiune în prezent, relevă un sondaj recent realizat de CivicScience.

Temerile proprietarilor de mici afaceri, ale consumatorilor şi ale altora sunt ilustrate de aşa-numitele Misery Indexes. Indicatorul pentru SUA este deja la 12,2%, similar cu nive­lurile de la începutul pandemiei şi de după criza financiară din 2008.

Indicatorul pentru UK este la fel de ridicat, dar şi alte măsurători indică aceeaşi perspectivă sumbră. Aştep­tările consumatorilor americani au atins cel mai scăzut nivel din aproape un deceniu. Încrederea în rândul ţărilor membre ale OCDE a coborât timp de 11 luni consecutive şi nu a mai fost atât de scăzută din 2009.

Un indicator Fed privind creşte­rea economică semnalizează şanse crescute ca economia americană să fi intrat în recesiune, potrivit CNBC.

Indicatorul GDPNow al Fed Atlanta, care monitorizează datele economice în timp real şi se ajustează continuu, vede PIB-ul pe T2 con­tractându-se cu 2,1%. Dublat de declinul de 1,6% din T1, aceasta ar însemna recesiune.

„Oamenii sărăcesc. Nu este re­cesiune, dar se simte ca o recesiune“, arată Ludovic Subran, economist-şef la Allianz, potrivit Bloomberg.

Motivul? Preţurile cresc puter­nic la nivel mondial, erodând pute­rea de cumpărare a familiilor. Băn­cile cen­trale reacţionează la această creştere, însă pe măsură ce acestea scumpesc creditul, cei cu datorii au de suferit. Angajaţii se plâng că sala­riile nu ţin pasul cu costurile de trai.

Pur şi sim­plu banii oamenilor dispar rapid, iar aceştia se tem că lucrurile s-ar putea înrăutăţi şi mai mult.

Iar odată cu intrarea în semestrul doi al anului, noi temeri apar şi se vorbeşte despre stagflaţie. OCDE şi Banca Mondială şi-au redus estimările privind creşterea economiei mondiale. Există îngrijorare şi pe pieţele de acţiuni. Preţul cuprului, considerat câteodată un barometru al economiei mondiale, a coborât la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2021. Investitorii par din ce în ce mai convinşi că înăsprirea politicii monetare şi criza energiei din Europa vor duce la o slăbire a creşterii economice.

Din cauza fluxului constant de avertismente şi titluri sumbre există riscul ca recesiunea să devină o profeţie auto-împlinită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO