Business Internaţional

Warren Buffet: Retrogradarea nu are sens. SUA ar merita rating "AAAA", dacă ar exista

Warren Buffet: Retrogradarea nu are sens. SUA ar merita rating "AAAA", dacă acesta ar exista

Autor: Mediafax

06.08.2011, 18:17 1370

Retrogradarea SUA de către Standard&Poor's (S&P) nu areniciun sens, a declarat investitorul american Warren Buffet,adăugând că ar acorda SUA rating "AAAA", dacă acesta ar exista.

Calificativul maxim posibil este "AAA".

"Nu înţeleg. În Omaha, SUA au încă rating «AAA». De fapt, dacăar exista rating «AAAA», l-aş da Statelor Unite", a declarat Buffetpentru postul de televiziune Fox Business News.

Compania condusă de Buffet, Berkshire Hathaway, cu sediul înOmaha, statul Nebraska, are investiţii importante în titluri aleTrezoreriei SUA.

"Am depus rapoartele financiare şi avem lichidităţi de 47 demiliarde de dolari. Peste 40 de miliarde de dolari sunt investiţiîn titluri ale Trezoreriei. Retrogradarea SUA de către S&P numă tentează să vând. De fapt ne vom menţine expunerea", a spusel.

Buffet nu a tras niciun semnal de alarmă în privinţaretrogradării şi a mers chiar până la a spune că nu va avea mareefect asupra burselor la deschiderea de luni.

"Dacă nu se mai întâmplă altceva, de exemplu o nouă problemă înEuropa, retrogradarea nu va conta prea mult", a afirmat şefulBerkshire.

Statele Unite au datorii doar în dolari, iar statul poate tipăridolari, a spus Buffet.

"Gândiţi-vă. Din câte ştiu eu SUA nu au datorii în altă monedădecât dolari, pe care îi pot tipări după cum doresc. Acum, dacăvorbim despre inflaţie e cu totul altă problemă", a declaratel.

Întrebat dacă apreciază că statul american merita să fieretrogradat, Buffet a spus răspuns negativ şi a criticatS&P.

"Vă amintiţi? Aceeaşi agenţie a retrogradat Berkshire", a spusBuffet.

Revizuirea în scădere a ratingului SUA de către S&P adeterminat o parte a economiştilor şi analiştilor financiari săavertizeze că dobânzile ar putea creşte, dolarul s-ar puteadeprecia, iar bursele să înregistreze noi scăderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO