Business Internaţional

Warren Buffett a făcut cea mai generoasă donaţie de anul acesta, de 2,1 miliarde de dolari, după ce a urcat în topul miliardarilor

Warren Buffett a făcut cea mai generoasă donaţie de...

Autor: Sebastian Tănase

10.12.2014, 19:24 1649

Warren Buffett, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din lume, a făcut cea mai generoasă donaţie filantropică de anul acesta la o zi după ce a urcat pe locul doi în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, scrie CNBC. Buffett a oferit 2,1 miliarde de dolari fundaţiei Bill şi Melinda sub forma a 16,6 milioane de acţiuni în compania sa. Topul donaţiilor a fost realizat de compania Wealth X, specializată în analizarea averii bogaţilor lumii.

Buffett, în vârstă de 84 de ani, l-a depăşit luni pe mogulul mexican Carlos Slim în topul celor mai bogaţi oameni din lume,  ajungând pe locul doi, după ce acţiunile grupului Berkshire Hathaway, deţinut de Buffett, au crescut la un nivel record. Forbes, care monitorizează în timp real situaţia miliardalilor, a estimat averea lui Buffet la 74,4 miliarde de dolari, cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari mai mult decat cea a lui Carlos Slim, care coboară pe locul trei.

Locul doi în ierarhia World X a celor mai mari donaţii filantropice a fost ocupat de Nicholas Woodman, fondatorul si CEO-ul GoPro, care a donat 497.5 milioane de dolari Fundaţiei Comunitare Silicon Valley. Fundaţia pune în legătură persoanele fizice şi juridice care vor să doneze cu organizaţiile nonprofit din zona Golfului San Francisco, axate pe educaţie, accesul la locuinţe accesibile şi integrarea imigranţilor.

Fraţii miliardari din Hong Kong stabilesc un record

Opt din cele zece donaţii din topul pentru 2014 au fost făcute de filantropi americani,  singurii străini din top fiind fraţii Ronnie şi Gerald Chan, magnaţi imobiliari din Hong Kong.

Fraţii Chan au donat fiecare câte 175 de milioane de dolari Şcolii de Sănătate Publică a universităţii Harvard, ocupând locurile trei şi patru. Cadoul de 350 de milioane de dolari a fost cea mai mare donaţie din istoria de 378 de ani a universităţii. În semn de recunoştinţă, şcoala a fost redenumită Şcoala de Sănătate Publică Harvard T.H Chan.

Universitatea Harvard a mai primit 150 de milioane de dolari, sub forma unui ajutor financiar, de la directorul fondului de investiţii Kenneth Griffin, care ocupă locul cinci în clasamentul World X.

Celelalte cinci donaţii din clasament au fost facute de asemenea unor instituţii educaţionale.

Universitatea de Ştiinţe şi Sănătate Oregon a primit 100 de milioane de dolari de la Gert Boyle, preşedintele consiliului de administraţie al Columbia Sportswear, producătorul american de echipamente şi accesorii pentru activităţi în aer liber.

Universitatea Wisconsin-Madison, care ocupă locul 28 în ierarhia mondială conform clasamentului Times Higher Education, a primit o donaţie de 100 de milioane de dolari din partea omului de afaceri american John Morgridge, fostul preşedinte al Cisco Systems.

Universitatea Notre Dame din South Bend, Indiana, a primit de asemenea anul acesta cea mai mare donaţie din istoria instituţiei de la investitorul John “Jay” Jordan, în valoare de 75 de milioane de dolari.

Investitorul Edward Mezer a donat 75 de milioane de dolari Colegiului Medical Weill Cornell, sumă care va permite instituţiei să îşi dezvolte programul de combatere a cancerului.

Charles Munger, vicepreşedintele Berkshire Hathaway, cunoscut ca fiind mâna dreaptă a lui Warren Buffet a fost şi el darnic, oferind 65 de milioane de dolari Universitaţii Santa Barbara din California pentru a sprijini dezvoltarea catedrei de fizică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO