Business Internaţional

Warren Buffett şi-a numit moştenitorii imperiului de zeci de miliarde de dolari

Warren Buffett şi-a numit moştenitorii imperiului de zeci de miliarde de dolari

Autor: Paul Comsa

26.02.2012, 14:27 2422

Warren Buffett, unul dintre cei mai faimoşi investitori din lume şi al treilea cel mai bogat om de pe planetă, a găsit un succesor pentru înlocuirea sa din poziţia de director general. Multimiliardarul nu a menţionat însă şi cine va fi următorul CEO al Berkshire Hathaway, dar pe partea investiţională comanda unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume va fi preluată de Ted Weschler şi Todd Combs.

Totuşi, octogenarul a afirmat că se află într-o formă fizică "excelentă" şi nu doreşte să renunţe momentan la conducerea companiei.

"Weschler şi Combs au inteligenţa, judecata şi caracterul necesar pentru a administra portofoliul nostru de active atunci când eu şi Charlie Munger nu ne vom mai afla la conducerea Berkshire", a afirmat Buffett, citat de Financial Times.

Todd Combs a ocupat în trecut poziţia de manager al unui mic fond de investiţii din Connecticut care administra active de doar 400 de mil. de dolari.

Celălalt succesor, Ted Weschler a fost managerul unui fond de investiţii din Virginia, Peninsula Capital Advisors. El a plătit anul trecut nu mai puţin de 5,2 mil. dolari în cadrul a două licitaţii pentru a cina cu Warren Buffett. Weschler, la fel ca şi Combs, a atras atenţia prin rezultatele bune obţinute în urma investiţiilor.

Succesorul care se va afla la cârma imperiului lui Berkshire este unul dintre cele mai "fierbinţi" subiecte de discuţie din mediul de afaceri american. Warren Buffett a afirmat în dese rânduri că cel mai probabil va împărţi responsabilităţile funcţiei sale în două posturi separate, numind doi succesori, un director general şi un director de investiţii.

Pentru funcţia de director executiv al companiei, cel mai vehiculat nume este Ajit Jain, directorul diviziei de reasigurare a Berkshire. Pe lângă Jain, speculaţiile indică alţi patru posibili candidaţi: directorul general al companiei feroviare Burlington Northern Santa Fe, Matthew Rose, şeful diviziei de asigurare auto Geico, Tony Nicely, CEO-ul furnizorului de energie electircă MidAmerican, Greg Abel, şi directorul companiei de reasigurare General Re, Tad Montross.

Compania Berkshire Hathaway administrează un portofoliu de active evaluat la sfârşitul anului trecut la peste 66 mld. dolari (49 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO