Business Internaţional

Washingtonul îl ameninţă pe Viktor Ianukovici cu sancţiuni

Autor: Ion Gaidau

21.02.2014, 08:32 186

Vicepreşedintele american, Joe Biden, l-a avertizat, joi, pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, că Statele Unite sunt dispuse să adopte sancţiuni împotriva persoanelor responsabile de violenţele din Kiev, care "trebuie să înceteze", în opinia secretarului de Stat american John Kerry, relatează AFP.

Biden a discutat la telefon cu preşedintele ucrainean şi "a spus clar că Statele Unite sunt dispuse să adopte sancţiuni împotriva guvernanţilor responsabili de violenţe, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Noi violenţe au avut loc joi, la Kiev, provocând moartea a cel puţin 60 de persoane, potrivit opoziţiei.

Într-un comunicat publicat în cursul serii, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a apreciat, la rândul său, că "violenţele (trebuie) să înceteze".

"Poporul ucrainean merită mai mult decât decesele lipsite de sens şi suferinţa de pe străzile unuia dintre cele mai admirabile oraşe ale Europei", a spus Kerry.

Joi, Casa Albă s-a arătat "scandalizată" de operaţiunile forţelor de ordine ucrainene împotriva manifestanţilor.

Potrivit comunicatului Administraţiei Statelor Unite, Joe Biden l-a îndemnat pe Viktor Ianukovici să "retragă imediat forţele de securitate".

"Vicepreşedintele i-a cerut preşedintelui Ianukovici să adopte măsuri imediate şi concrete pentru a lucra cu opoziţia" în vederea asigurării intereselor "legitime ale poporului ucrainean", a notat Casa Albă.

Pentru moment, Statele Unite au interzis vizele pentru aproximativ 20 de oficiali de rang înalt ucraineni, pe care îi acuză că ar fi responsabili de reprimarea sângeroasă a manifestaţiei care a avut loc marţi la Kiev, o măsură confirmată în comunicatul secretarului de Stat american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO