Business Internaţional

WikiLeaks: Osama ben Laden credea că există un complot împotriva sa în interiorul al-Qaida

WikiLeaks: Osama ben Laden credea că există un complot împotriva sa în interiorul al-Qaida

Autor: Mediafax

03.09.2011, 11:48 245

Osama ben Laden credea că un complot a fost organizat împotriva sa în interiorul al-Qaida la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie 2001, potrivit unor note confidenţiale americane obţinute de site-ul WikiLeaks şi publicate vineri.

Acest caz a fost dezvăluit de un fost membru saudit al reţelei al-Qaida, Abdul Bukhary, deţinut la închisoarea americană din Guantanamo, care le-a povestit anchetatorilor că a fost arestat şi torturat în octombrie 2001 de membri ai organizaţiei extremiste, informează o notă a Pentagonului publicată în ziarul spaniol El Pais.

Conform acestui document, Abdul Bukhary, care ar fi luptat împotriva forţelor sovietice în Afganistan înainte de a se alătura al-Qaida, a explicat că a fost arestat "din cauza unui dezacord privind un transfer de bani" către un lider extremist uzbec.

"Acest transfer a fost realizat fără să ştie Osama ben Laden, care credea că era vorba despre un complot pentru a-l înlătura" de la conducere, se arată în nota Pentagonului, o fişă de evaluare a deţinutului, redactată de autorităţile militare de la Guantanamo.

Ben Laden a fost ucis într-o operaţiune a forţelor speciale americane la 2 mai, în timp ce se afla la reşedinţa sa din Abbottabad (Pakistan).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO