Business Internaţional

William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu - premiul Nobel pentru medicină pe 2015

William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu -...

Autor: Florin Badescu, Ana Obretin

05.10.2015, 13:35 299

Cercetătorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2015, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.

William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) au fost recompensaţi pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Bolile cauzate de paraziţi au afectat omenirea vreme de multe milenii şi reprezintă o problemă majoră în domeniul sănătăţii globale a populaţiei. În special, bolile parazitare afectează cele mai sărace populaţii ale lumii şi reprezintă o barieră uriaşă în faţa eforturilor de ameliorare a sănătăţii şi bunăstării umane pe plan mondial. Laureaţii premiului Nobel pentru medicină din acest an au dezvoltat medicamente care au revoluţionat tratamentele administrate împotriva unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare.

William C. Campbell şi Satoshi Ōmura au creat un nou medicament, Avermectin, ale cărui derivate au scăzut radical incidenţa unor boli precum oncocercoza şi elefantiazis şi s-au dovedit eficiente împotriva unui număr mare de alte maladii parazitare.

Youyou Tu a creat Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate a pacienţilor diagnosticaţi cu malarie.

Cele două descoperiri au oferit omenirii noi instrumente puternice pentru a combate aceste maladii cu efecte devastatoare care afectează sute de milioane de persoane în fiecare an. Potrivit Comitetului Nobel, efectele noilor medicamente create de William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu, în ceea ce priveşte ameliorarea sănătăţii umane şi reducerea suferinţelor la scară planetară, sunt incomensurabile.

William C. Campbell s-a născut în 1930, în localitatea Ramelton din Irlanda. După ce a absolvit cursurile Universităţii din Dublin în 1952, a obţinut un doctorat la Universitatea Wisconsin din Statele Unite, în 1957. Din 1957 până în 1990 a colaborat cu Merck Institute for Therapeutic Research, iar, din 1984 până în 1990, a fost cercetător principal şi director al Assay Research and Development. În prezent, cercetătorul irlandez este profesor emerit la Universitatea Drew din Statele Unite.

Satoshi Ōmura s-a născut în 1935, în prefectura Yamanashi din Japonia. A obţinut un doctorat în farmacie la Universitatea din Tokyo, în 1968, şi un doctorat în chimie la Universitatea de Ştiinţe din Tokyo, în 1970. A lucrat ca cercetător la Institutul Kitasato, în perioada 1965 - 1971, şi ca profesor la Universitatea Kitasato, în perioada 1975 - 2007. Din 2007, Satoshi Ōmura este profesor emerit la Universitatea Kitasato.

Youyou Tu s-a născut în 1930, în China, şi a absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Medicale din Beijing în 1955. În perioada 1965 - 1978 a fost profesor-asistent la Academia de Medicină Tradiţională din China, în perioada 1979 - 1984 a fost profesor-ascociat, iar, din 1985, a fost profesor la aceeaşi instituţie. Din anul 2000, Youyou Tu a devenit şef de catedră la Academia de Medicină Tradiţională din China.

Anul trecut, cercetătorii John O'Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) şi Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru "cercetări asupra celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Sezonul Nobel 2015 va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar, joi, va fi anunţat Nobelul pentru literatură.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24