Business Internaţional

Winnie Mandela, fosta soţie a lui Nelson Mandela, a murit la vârsta de 81 de ani

Winnie Mandela, fosta soţie a lui Nelson Mandela, a...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

02.04.2018, 17:47 322

Winnie Mandela era internată în spital de câteva zile, având o infecţie la rinichi.

Căsătorită timp de 38 de ani cu Nelson Mandela, primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, Winnie Madikizela-Mandela a fost unul dintre simbolurile luptei anti-apartheid.

"Doamna Madikizela-Mandela a luptat cu hotărâre împotriva statului Apartheid şi s-a sacrificat pentru libertatea ţării. Activismul şi rezistenţa ei împotriva apartheidului au provocat arestarea de mai multe ori, culminând cu izolarea acesteia în micul oraş Brandfort din Statul Liber Orange. A ţinut vie amintirea soţului ei întemniţat, Nelson Mandela, de-a lungul anilor în care acesta se afla pe Insula Robben şi a ajutat în lupta pentru justiţie în Africa de Sud. Ea şi-a dedicat cea mai mare parte a vieţii adulte cauzei poporului şi pentru acest lucru a fost cunoscută ca Mama Naţiunii. Familia Mandela este profund recunoscătoare pentru darul vieţii acesteia şi îi îndemnăm pe toţi cei care au iubit-o să omagieze această femeie remarcabilă", se arată într-un comunicat al familiei Mandela.

După primele alegeri democratice din Africa de Sud în 1994, Winnie Madikizela-Mandela a fost parlamentar şi a supervizat proiecte de artă şi cultură. În 2016, a primit cea mai înaltă distincţie din statul sud-african pentru contribuţia la lupta pentru eliberarea poporului din Africa de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO