Business Internaţional

Wolfgang Münchau, FT: Slăbiciunea economiei Germaniei este dependenţa sa de exporturi

Wolfgang Münchau, editorialist FT. Foto: Silviu Matei

Wolfgang Münchau, editorialist FT. Foto: Silviu Matei

Autor: Liviu Popescu

14.10.2014, 00:06 392

Una dintre principalele idei greşite în legătură cu zona euro este încrederea în forţa „înnăscută” a economiei germane, ideea că reformele introduse în Germania pentru a stimula competitivitatea economică au transformat codaşul de la începutul anilor 2000 în lider. Însă modelul economic german se bazează pe un boom investiţional nesustenabil în alte părţi ale lumii, iar boom-ul se apropie de sfârşit în China, în majoritatea pieţelor emergente şi în mod sigur în Rusia, scrie editorialistul Financial Times Wolfgang Münchau.

El adaugă că datele economice publicate săptămâna trecută, potrivit cărora exporturile Germaniei au atins minimul ultimilor cinci ani în august iar producţia industrială s-a prăbuşit cu 4%, arată ce se întîmplă atunci când economia mondială se echilibrează: creşterea economică a Germaniei încetineşte.

Unii observatori au sugerat că slăbiciunea celei mai mari economii europene ar fi un lucru bun, spune Munchau. Ei au spus că slăbiciuniea ar aduce în rînd economia germană cu celelalte state din zona euro şi astfel ar fi mai dispusă să accepte nevoia de implementare a unor politici monetare cum ar fi achiziţia de active planificată de Banca Centrală Europeană sau chiar introducerea unor stimulente fiscale. Münchau arată că de fapt s-a întîmplat contrariul. Opoziţia politică din Germania faţă de politicile de achiziţii de active ale BCE s-a înnăsprit, la fel şi criticile comentatorilor germani la adresa relaxării fiscale din Franţa şi Italia.

Münchau menţionează că în condiţiile în care zona euro a fost afectată de criza datoriilor suverane şi de măsurile de austeritate implementate ulterior, Germania nu a avut de a face cu instabilitate financiară pe plan intern şi a traversat criza fără prea mari greutăţi. Rata şomajului, de 4,9% în prezent, cea mai redusă din Uniunea Europeană, este mai mică decât în 2007, înainte de izbucnirea crizei.

Tulburările la nivel mondial - conflictul din Orientul Mijlociu şi agresiunea Rusiei faţă de Ucraina -  şi-au pus amprenta asupra economiei deoarece Germania, ca mare exportator, este sensibilă la orice modificăre a cererii străine. Münchau adaugă că nu există semne ale recuperării economiei globale, de aceea se aşteaptă la o performanţă mediocră a economiei germane în perioada următoare. Institutele economice germane prevăd o creştere economică de 1,3% anul acesta şi de de 1,2% anul viitor.  Pe lânga toate acestea, Germania se confruntă şi cu o problemă demografică care ia amploare. Numărul de pensionari va accelara pe măsură ce generaţia baby-boom, a celor născuţi în primele două decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial, se pensionează, punînd şi mai multă presiune pe creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO