Business Internaţional

WSJ: Kodak îşi pregăteşte umbrela de faliment

WSJ: Kodak îşi pregăteşte umbrela împotriva falimentului

Autor: Radu Racu

05.01.2012, 09:57 1658

Compania legendară din industria echipamentelor fotografice pregăteşte documentaţia pentru a intra sub protecţia capitolului 11 din legea americană a falimentului, în cazul în care nu va reuşi să vândă portofoliul de brevete digitale pentru a face rost de capital, scrie Wall Street Journal, citând surse anonime.

Kodak poartă în prezent negocieri cu mai mulţi creditori pemntru a strânge circa 1 miliard de dolari care ar trebui să ajute compania să depăşească procedura capitolului 11, au precizat sursele pentru ziarul american. Solicitarea protecţiei falimentului ar putea avea loc în a doua parte a acestei luni sau în luna februarie, a precizat publicaţia în ediţia online.

Acţiunile companiei au coborât cu 28% pe bursa de la New York în urma anunţului. Un purtător de cuvânt de la Kodak a refuzat să comenteze informaţiile.

În luna noiembrie a anului trecut, Kodak a avertizat că ar putea să nu supravieţuiască anului 2012 dacă nu va strânge 500 de milioane de dolari pentru a-şi plăti datoriile.

Capitolul 11 din legea falimentului din SUA plasează compania sub control judiciar pentru a împiedica o împărţire haotică între creditori. O companie aflată sub protecţia capitolului 11 are şansa de a ieşi din faliment, dacă îşi onorează calendarul de plăţi reeşalonate stabilit de o curte de justiţie. În SUA au mai fost înregistrate cazuri celebre de Capitolul 11, cel mai recent fiind cel al gigantului auto General Motors, care a ieşit de sub protecţia împotriva falimentului în anul 2010, la circa un an după ce ceruse protecţia legii. Echivalentul actului normativ în România este procedura de insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO