Business Internaţional

Xi Jiping caută aliaţi în Arabia Saudită din cauza disputelor cu SUA

Xi Jiping caută aliaţi în Arabia Saudită din cauza...

Autor: Mihai Draghici

28.10.2022, 15:35 65

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, urmează să efectueze o vizită în Arabia Saudită, în cadrul acţiunilor de intensificare a cooperării în domeniul energetic, pe fondul disputelor pe care ambele ţări le au cu Statele Unite.

Vineri, la Riyad a avut loc o reuniune între oficiali din Arabia Saudită şi China. "Această reuniune intervine într-un moment important, întrucât precede vizita aşteptată a preşedintelui chinez în Arabia Saudită", a declarat Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul saudit de Externe, după întâlnirea cu omologul său chinez, Wang Yi, informează cotidianul Le Figaro. Nu există detalii despre programul vizitei preşedintelui Chinei, Xi Jinping.

Arabia Saudită a semnalat deja că intenţionează să intensifice cooperarea cu China în domeniul petrolului şi energiei nucleare, în contextul deteriorării relaţiilor cu Statele Unite din cauza deciziei OPEC+ de reducere a producţiei de petrol. Săptămâna trecută, ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz, a avut o întâlnire prin videoconferinţă cu directorul Administraţiei Naţionale a Energiei din China, Zhang Jianhua.

"Cei doi oficiali au confirmat voinţa de a colabora pe termen lung pentru susţinerea stabilităţii pieţei internaţionale a petrolului şi au evidenţiat necesitatea asigurării resurselor de petrol pe termen lung şi în mod credibil pentru stabilizarea pieţei globale, afectată de o serie de incertitudini din cauza situaţiilor internaţionale complexe şi dinamice", conform unui comunicat citat de agenţia oficială de presă saudită. Arabia Saudită şi China intenţionează să dezvolte cooperarea şi în domeniul energiei atomice, precum şi prin investiţii comune în infrastructură, conform site-ului Axios.com.

"Anunţul privind intensificarea cooperării între Arabia Saudită şi China în domeniul energiei reprezintă o acţiune îndreptată clar împotriva Statelor Unite. Acest comunicat nu indică noi politici, dar are rolul de a reaminti Administraţiei Biden că Arabia Saudită are alte relaţii importante în domeniul petrolului şi că politica petrolieră saudită nu vine de la Washington, ci este decisă la Riyad", a afirmat analistul în domeniul petrolului Ellen Wald, din cadrul grupului de consultanţă Transversal Consulting.

În urmă cu trei săptămâni, Grupul OPEC+ a decis reducerea semnificativă a producţiei de petrol, ceea ce va conduce la diminuarea aprovizionării pe o piaţă tensionată deja, în pofida solicitărilor Washingtonului, care a criticat decizia şi a semnalat reevaluarea relaţiilor cu Riyadul. Arabia Saudită, liderul de facto al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anunţat că reducerea cu două milioane de barili pe zi a producţiei de petrol, reprezentând 2% din volumul mondial, este necesară pentru a răspunde majorărilor dobânzilor de referinţă în Occident şi scăderii activităţilor economice.

Şi relaţiile Chinei cu Statele Unite sunt afectate de o serie de dispute politice, militare şi comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO