Business Internaţional

Zahăr, muştar şi chiar lemne: europenii panicaţi golesc din nou rafturile de teama penuriilor

Zahăr, muştar şi chiar lemne: europenii panicaţi...

Autor: Catalina Apostoiu

28.07.2022, 22:46 883

În Polonia, unele lanţuri de supermarketuri au început să raţio­nalizeze vânzările de zahăr după ce achiziţiile masive făcute de consu­ma­torii care se tem de penurii şi majora­rea preţurilor au lăsat multe rafturi goale, potrivit Notes from Poland.

Ministrul agriculturii, Henrik Kowalczyk, a dat însă asigurări că nu există o penurie de zahăr în ţară şi că criza actuală din magazine este deter­minată de achiziţiile din panică. „Panica a fost cauzată de o problemă minoră, şi anume probleme logistice la un lanţ de retail“, a declarat acesta.

„Statul nu are probleme cu apro­vi­zionarea, dar va mai dura câteva zile până la calmarea panicii. Zahărul există, dar nu este un produs care ar trebui consumat în cantităţi mari“.

Problema a fost exacerbată şi de faptul că unele magazine mici au început să cumpere zahăr în cantităţi mari de la supermarketuri, acesta fiind comercializat acolo mai ieftin decât la angrosişti, spun surse din cadrul industriei.

Experţii dau asigurări că Polonia, al treilea mare producător de zahăr al Europei, dispune de suficiente stocuri.

Francezii încearcă de asemenea să cumpere cât mai mult muştar. Ci­neva dintr-un orăşel francez a găsit o modalitate de a cumpăra două borca­ne de la un magazin în pofida limitei de un borcan impuse de multe maga­zine în contextul în care Franţa se confruntă cu o penurie a iubitului său condiment, notează Washington Post.

Penuria durează de câteva săptă­mâni deja, consecinţă a vremii extre­me care a decimat oferta de seminţe de muştar din şi din afara Franţei şi a perturbării lanţurilor de aprovizio­na­re în urma pandemiei.

Oamenii dau vina de asemenea pe cei care-şi fac stocuri: francezii care au auzit de criză şi au decis să-şi facă rezerve ar putea amplifica problema, spun producătorii.

Penuria a declanşat apeluri de a readuce pe plan local producţia de seminţe de muştar pentru ca ţara să se bazeze mai puţin pe alte ţări.

De teama unei viitoare crize de gaze, germanii îşi fac stocuri de lemne de foc, scrie Deutsche Welle.

Aflaţi în căutare de alternative la încălzirea cu gaze, din ce în ce mai mulţi nemţi se orientează către lemne. Sobele pe lemne sunt subvenţionate de către guvernul ţării.

Clienţii îi spun constructorului de sobe Gunter Meurer că nu vor să îngheţe la iarnă. Cererea de sobe pe lemne s-a dublat comparativ cu anul trecut şi Meurer face cu greu faţă.

Pentru a contracara achiziţiile de lemne din panică, unii furnizori de lemne de foc au început să-şi raţionalizeze vânzările.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO