Business Internaţional

Zborurile comerciale, puse în pericol de rachetele lansate de Rusia în Siria

Zborurile comerciale, puse în pericol de rachetele...

Autor: Ioana Bojan

12.10.2015, 16:38 271

Agenţia europeană pentru securitate aeriană a publicat luni un avertisment adresat companiilor aeriene ale căror avioane care survolează Irakul, Iranul şi Marea Caspică.

Armata rusă, care a declanşat o campanie aeriană în Siria, utilizează în regiune rachete sol-aer care ar putea constitui un risc pentru avioanele de linie prezente în aceste zone.

Rachetele ruse traversează spaţiul aerian din aceste regiuni, pe unde trec şi avioane de linie.

Pentru moment, agenţia nu a dat instrucţiuni specifice companiilor aeriene referitor la rutele care ar trebui folosite de avioanele lor.

Potrivit ziarului german Die Welt, Air France ar fi modificat deja traseele de zbor ale avioanelor sale care survolează Iranul şi Marea Caspică.

Oficiali americani au declarat săptămâna trecută că unele dintre rachetele de croazieră lansate de Forţele navale ruse din Marea Caspică spre Siria au căzut în Iran.

Potrivit datelor serviciilor secrete americane, cel puţin patru rachete ruse de tip Kalibr s-au prăbuşit în Iran, un oficial american sugerând că incidentele s-au soldat cu victime pe teritoriul iranian.

Informaţiile au fost oferite de doi oficiali din cadrul Pentagonului, care au preferat să păstreze anonimatul, şi confirmate ulterior de secretarul american al Apărării, Ashton Carter.