Business Internaţional

Zece hărţi care explică strategia Rusiei

Zece hărţi care explică strategia Rusiei

Autor: Gândul

28.02.2016, 09:24 2144

Rusia este o ţară aproape încercuită de pământ, cu acces dificil la mare, iar acest lucru defineşte cel mai mult strategia ei geopolitică, de a se lupta să îşi împingă frontierele către Vest, arată analistul american George Friedman, directorul grupului de analiză Stratfor, într-un articol Forbes. De aceea, arată el, Rusia se aseamănă mai degrabă cu Sparta, nu cu Atena, dacă e să privim spre modelele antice de dezvoltare. O naţiune care îşi trage puterea nu din bogăţie, ca Vestul, ci din efortul de a depăşi greutăţile şi vulnerabilităţile cu care se confruntă, este mai unită, iar din geografia ei simplă poate să reiasă de fapt pericolul pentru Occident, oricât de prost i-ar merge economia, consideră Friedman.

Analistul american George Friedman priveşte strategia Rusiei lui Putin şi intenţiile sale prin prisma a 10 hărţi care îi explică geopolitica, într-o analiză pentru Forbes.

Americanul arată că cea mai importantă caracteristică a Rusie este că este prinsă între pământuri aproape complet. Peninsula europeană este înconjurată din trei laturi de Marea Baltică, Marea Nordului, Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Diviziunea faţă de Rusia se vede pe hartă, dacă trasăm o linie de la Sankt Petersburg la Rostov pe Don. Linia aproape coincide cu graniţa de est a ţărilor baltice, Belarusului şi Ucrainei.

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO