Business Internaţional

Zece mari banci au pus 70 mld. $ deoparte pentru zile negre

15.09.2008, 19:59 17

Masura a aparut pe fondul achizitiei Merrill Lynch de catre Bank of America.

Banca centrala americana (Fed), Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au anuntat o relaxare dramatica a termenilor de creditare pentru principalii contractanti - dintre care marea majoritate o reprezinta bancile comerciale si de investitii.

Acestia vor putea acum sa garanteze imprumuturile cu o larga varietate de active financiare, credite sau datorii ce provin din investitii speculative.

Atat aceasta actiune a bancilor centrale, cat si noul fond de lichiditati din sectorul privat au ca scop principal contracararea unei crize pe piata imprumuturilor pe termen scurt.

Cele zece banci - Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley si UBS - au incheiat un acord pentru realizarea unui fond de lichiditati de 70 mld. dolari (50 mld. euro), care in fapt reprezinta o schema pentru o asigurare proprie impotriva riscurilor potentiale.

Fiecare dintre cele zece banci va fi capabila sa imprumute pana la o treime din valoarea totala a fondului - pana la 23 mld. dolari (16,3 mld. euro) - si poate folosi banii pentru o larga varietate de actiuni. Imprumuturile pot fi garantate cu active ce nu pot fi folosite pentru a lua credite de la bancile centrale, precum activele imobiliare.

Banca centrala americana, care se va intalni saptamana aceasta pentru a fixa ratele dobanzii, a mai anuntat ca va extinde tipurile de active ce vor putea constitui drept garantii pentru imprumuturile de obligatiuni guvernamentale.

Oficialii Fed au declarat ca vor suspenda regula care in mod normal interzice bancilor ce primesc imprumuturi sa le utilizeze pentru a isi finanta unitatile de investitii.

Cu toate acestea, bancile de investitii sunt extrem de reluctante in a imprumuta bani cu ajutorul acestei facilitati, temandu-se ca ar putea fi considerat ca semn de disperare, acesta fiind motivul pentru care Fed a relaxat conditiile de creditare si la facilitatile Trezoreriei, aceasta fiind frecvent apelata de bancile de investitii.

Autoritatile din Statele Unite au pus presiuni mari pe umerii unor institutii financiare cu o situatie precara pentru a isi intari pozitiile financiare, chiar si prin preluarea de catre institutii mai mari daca acest lucru este necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO