Business Internaţional

Zece motive de vizitat Porto, cea mai bună destinaţie europeană în 2014. Galerie FOTO

Porto, cea mai bună destinaţie europeană în 2014

Porto, cea mai bună destinaţie europeană în 2014

Autor: Luciana Georgescu

27.04.2014, 20:44 4965

Porto, un oraş din nordul Portugaliei a reuşit să surclaseze destinaţii cunoscute, precum Viena, Budapesta sau Milano în clasamentul întocmit de organizaţia de turism European Best Destinations, câştigând titlul de Cea Mai Bună Destinaţie Europeană în 2014.

“Porto munceşte, Braga se roagă, Coimbra studiază, şi Lisabona primeşte banii” este o zicală locală care atestă importanţa oraşului drept un important centru economic în Portugalia.

Ridicat pe dealurile printre care se strecoară râul Douro, acest oraş portuar este cufundat în istorie şi tradiţii, centrul său istoric fiind protejat de patrimoniul UNESCO.

Fosta capitală a Portugaliei este una dintre destinaţiile preferate ale europenilor, dar şi ale asiaticilor, oraşul este un obiectiv turistic în sine, încărcat cu o cultura bogată, peisaje impresionante, plaje însorite şi muzică tradiţională.

10 motive pentru a vizita oraşul Porto:

1.  Cea mai bună destinaţie europeană în 2014

Oraşul din nordul Portugaliei ocupă prima poziţie în topul destinaţiilor din Europa pentru 2014, alcătuit de organizaţia de turism European Best Destinations.

Istoria, arhitectura, gastronomia, dar în special ospitalitatea locului sunt doar câteva din emblemele “Oraşului Invincibil” ("Cidade Invicta"), denumire atribuită datorită curajului de care a dat dovadă, rezistând cu înverşunare asalturilor trupelor franceze conduse de Napoleon.

2. Oraşul podurilor

Arhitectura oraşului este foarte bine descrisă prin cele 6 poduri, care facilitează legătura cu oraşul vecin, Vila Nova de Gaia, situat de cealaltă parte a râului. Podul Dom Luis I este cel mai emblematic proiect dintre cele 6. Construit în 1886, podul este un arc metalic cu două punţi care imită proiectele lui Gustav Eiffel.

Iniţial construit doar pentru traficul rutier, în prezent puntea superioară este folosită de o mare parte din turişti pentru a admira peisajele oraşului şi valea râului de la înălţime.

3. Cramele de vin

Oraşul este recunoscut la nivel internaţional pentru Vinul de Porto produs exclusiv în regiunea râului Douro, după metode tradiţionale păstrate cu stricteţe de cei câţiva producători din zonă.

Turiştii au posibilitatea să deguste faimosul vin, într-o vizită la una din cramele locale. Printre cele mai cunoscute sunt Sandeman şi Taylor’s, care oferă un tur ghidat şi degustarea celor 3 tipuri de vin (rubi, port şi alb) pentru doar 5 euro. 

4. Gastronomia

Oraşul este renumit pentru meniul bogat în preparate din peşte şi fructe de mare. Mâncarea naţională este bacalhau, în traducere cod, care poate fi gătită în 365 de moduri diferite, unul pentru fiecare zi a anului.

Caldo verde, o supă de culoare verde de mazăre şi varză, este una dintre cele mai populare mâncăruri din Portugalia.

Francesinha, un sandviş care poate conţine până la 8 tipuri de carne, cozido – o tocană cu legume şi diverse tipuri de carne sau chouriço – cârnaţi de porc, sunt alte preperate care nu trebuie ratate pe perioada şederii.

Pentru desert, patiseriile oferă o gamă largă de produse, printre cele mai cunoscute fiind pastel de nata (tarte cu budincă), bolo de rei (un fel de cozonac românesc) sau pão de ló (asemnănător checului românesc).

5. Viaţa de noapte

În Porto, viaţa de noapte gravitează în jurul a 2 străzi paralele situate în centrul oraşului: Rua Galeria de Paris şi Rua Cândido dos Reis, împânzite de baruri, cafenele şi cluburi.

Specificul zonei este dat de muzica braziliană şi botellón-uri (preluate din Spania, ele implică activităţi de socializare combinate cu cantităţi mari de alcool, ce au loc în general pe stradă şi între grupuri mari de persoane).

6. Torre dos Clerigos

Clopotniţa Torre dos Clérigos este una dintre cele mai faimoase clădiri ale oraşului.

Construit în stil baroc în urmă cu 150 de ani, turnul este folosit în prezent pentru vizitatori, care pot admira o panoramă impresionantă de la o înălţime de 75 de metri.

Turnul nu este dotat cu lift, astfel că pentru a ajunge în vârf, turiştii sunt nevoiţi să urce cele 240 de scări.

7. Foz do Douro

Foz este poate una dintre cele luxoase şi prestigioase zone ale oraşului, unde turiştii pot admira casele bogaţilor construite în apropierea Oceanului Atlantic. O notă specială este dată însă de peisajul oferit de gura de vărsare a râului Douro în Atlantic. Vizitatorii se pot plimba pe malul oceanului sau în grădinile din apropiere, pot face jogging sau se pot relaxa citind o carte, într-una din cafenelele care au terase amenajate chiar pe plajă. 

Pentru cei pasionaţi de fotografie, Foz este locul ideal pentru a surprinde valurile învolburate ale Atlanticului, la momentul apusului. 

8. Biblioteca Lello

Biblioteca situată în centru oraşului ocupă poziţia a treia în topul celor mai frumoase boblioteci din lume.

Zvonurile spun că acesta este locul unde a luat naştere povestea Harry Potter, a faimoasei scriitoare J.K. Rowling. Există într-adevăr foarte multe asemănări între biblioteca Lello şi una descrisă în celebrele volume. În plus, costumele de la Hogwarts par să fie inspirate de cele purtate de studenţii portughezi, în baza unei tradiţii păstrate până în zilele noastre.

9. Muzica fado

Oraşul Porto este locul ideal unde turiştii se pot bucura de ritmurile muzicii fado. Mai multe baruri din oraş sunt recunoscute pentru serile de muzică melancolică, cu versuri tânguitoare, care se referă foarte frecvent la mare, la trecutul maritim glorios al lusitanilor sau la viaţa săracilor.

10. Cartierul Ribeira

În rândul studenţilor, zona este renumită pentru botellón-urile de proporţii impresionante, care au loc în fiecare seara de luni după apusul soarelui.

Totuşi Ribeira este un cartier aparte, format din străduţe medievale şi alei înţesate cu restaurante, cafenele şi baruri, adăpostite sub arcadele medievale. De-a lungul anilor, această parte a oraşului a servit ca punct vamal, atmosferă păstrată chiar şi în prezent de bărcile pescarilor, folosite pentru agrement.

Ribeira este considerată cea mai populară şi mai romantică zonă a oraşului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO