Business Internaţional

Zece profeţi ai apocalipsei economice americane: Cu ce au dat greş anul trecut şi cum văd acum viitorul

Zece profeţi ai apocalipsei economice americane: Cu ce au dat greş anul trecut şi cum văd acum viitorul SUA

Autor: Andreea Mindrila

16.01.2012, 14:20 1660

Doar cele mai sumbre previziuni ale profeţilor de pe Wall Street au fost adevărate în 2008 şi 2009, iar de atunci, pesimismul lor a fost molipsitor. În aproape toate domeniile de investiţii, de la pieţele emergente la bursele americane, mărfuri şi datoria suverană, sunt respectate părerile analiştilor care au cele mai pesimiste previziuni, scrie Bloomberg.

Apocalipsa economică nu a venit încă. Economia SUA arată semne de revenire, însă Europa se luptă cu problema datoriillor suverane. Economiile Chinei şi Indiei au încetinit, dar nu au stagnat.

După ce a anticipat corect că Citigroup nu va acorda dividende în anul 2008, Meredith Whitney, în prezent director executiv al Meredith Whitney Advisory Group a declarat pentru CBS că din cauza incapacităţii de plată a municipalităţilor, investitorii în obligaţiuni vor pierde "sute de miliarde de dolari". Investitorii au evitat fondurile de obligaţiuni municipale, însă pentru aceste titluri anul 2011 a fost unul relativ bun, defaultul totalizând 2,6 miliarde de dolari, potrivit Municipal Market Advisors. Whitney spune că este încă pesimistă. "Cred că anul acesta va fi mai rău decât anul trecut, iar 2013, mai rău decât 2012".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO