Business Internaţional

Zece provocări pe care le are de trecut economia mondială

Zece provocări pe care le are de trecut economia mondială

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

04.01.2012, 00:03 406

Criză pare a fi cuvântul de ordine pentru anul acesta. Criza datoriilor din zona euro, o posibilă criză militară în Iran şi una imobiliară în China sunt câteva dintre pericolele care ameninţă economia mondială în 2012.

Va reuşi zona euro să acopere nevoia de finanţare?

Nevoia de finanţare a statelor din zona euro se ridică la 217 miliarde euro doar pentru primul trimestru al acestui an, dacă sunt excluse obligaţiunile pe termen scurt, potrivit calculelor Oddo Securities, preluate de Les Echos. Februarie şi martie vor fi luni decisive pentru guvernul italian, care trebuie să strângă 80 miliarde euro. Situaţia este complicată deoarece băncile şi investitorii nu mai cumpără datoriile statelor din zona euro, cu câteva excepţii.

Va fi nevoie de o nouă renegociere a datoriei greceşti?

"Poate că va fi", scrie publicaţia franceză. Periajul de 50% a datoriei greceşti deţinută de sectorul privat negociată în prezent nu entuziasmează investitorii. Negocierile tărăgănează, iar un acord trebuie obţinut până la mijlocul acestei luni. Obiectivul lor este de a reduce cu 103 miliarde euro datoria grecească aparţinând sectorului privat şi aducerea datoriei guvernamentale la 120% din PIB de la peste 160% din PIB. Reducerea datoriei va trebui, probabil, să fie mai mare, având în vedere că deficitul bugetar continuă să crească, iar economia se confruntă cu o recesiune prelungită. Presa elenă vehiculează ideea că Germania ia în considerare un periaj al datoriei de 75%.

Va reuşi Marea Britanie să evite furtuna datoriilor din zona euro?

Din cauza jocurilor olimpice şi a sărbătoririi a 60 de ani de domnie ai reginei, 2012 va fi un an în care atenţia lumii se va îndrepta spre Marea Britanie. Financial Times apreciază că furtuna datoriilor suverane din zona euro va traversa Canalul Mânecii anul acesta. Agenţiile de evaluare fiannciară Fitch şi Moody's au indicat că ratingul maxim al Marii Britanii este vulnerabil, iar guvernul a redus de la 2,5% la 0,7% proiecţia de creştere economică pentru 2012.

Va putea miza Barack Obama pe revenirea economiei SUA?

"Posibil, dar departe de a fi ceva sigur", notează Les Echos. Popularitarea preşedintelui SUA reflectă incertitudinile privind revenirea economiei americane, cea mai mare din lume. Cu cote între 46,8% şi 49%, popularitatea lui Obama este mai redusă decât a majorităţii celorlalţi preşedinţi cu zece luni înainte de alegeri. Şomajul de 8,6%, în noiembrie, şi inflaţia de 3,4% dovedesc lipsa de forţă a economiei. Şansele unor noi scăderi se reduc, însă analiştii nu estimează pentru anul acesta creşteri mai mari de 2,3%, ritm insuficient pentru reducerea semnificativă a şomajului.

Va face implozie bula imobiliară din China?

Preţurile imobiliare se reduc în tot mai multe oraşe din China. Autorităţile, care văd în preţurile ridicate ale locuinţelor un factor de instabilitate socială, fac eforturi pentru a le reduce la niveluri rezonabile. În acelaşi timp, dezvoltatorilor le lipsesc lichidităţile, iar guvernul a restricţionat accesul la finanţare şi a majorat dobânzile. Deoarece sectorul imobiliar reprezintă jumătate din resursele autorităţilor locale, care vând proprietăţi dezvoltatorilor, scăderea preţurilor ridică probleme de finanţare şi pentru acestea.

Celelalte cinci motive de îngrijorare pentru economia mondială sunt, în viziunea Les Echos, înrăutăţirea climatului de afaceri în Rusia din cauza instabilităţii politice, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni se opun revenirii lui Vladimir Putin la putere, evoluţia economiei japoneze, a treia ca mărime a lumii, revenirea economiilor statelor arabe confruntate anul trecut cu mişcări sociale de amploare, reuşita orientării economiilor emergente către consumul intern şi sancţiunile contra Iranului, din cauza cărora preţul petrolului ar putea exploda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO