• Leu / EUR4.9148
  • Leu / GBP5.5638
  • Leu / USD4.5152
Business Internaţional

Zeci de mii de bulgari manifestează împotriva sărăciei şi corupţiei. Motto: "Să dăm foc monopolurilor"

Zeci de mii de bulgari manifestează împotriva sărăciei şi corupţiei. Motto: "Să dăm foc monopolurilor"

Foto: Novinite

Autor: Ioana Nita, Valentin Vidu - Mediafax

24.02.2013, 16:05 1422

Zeci de mii de bulgari au manifestat duminică, în întreaga ţară, în semn de protest faţă de sărăcie şi corupţie, cerând introducerea unui control din partea societăţii civile asupra instituţiilor statului, relatează AFP.

Peste zece mii de manifestanţi au defilat la Sofia, potrivit unei estimări AFP, agitând steagul naţional şi scandând sloganuri ca "Mafia", "Partidele, afară" sau "Suntem mulţi, suntem puternici". Poliţia nu a furnizat date cu privire la nivelul participării.

Protestatarii purtau banderole care proclamau "Unitate împotriva jafului" sau "Stop mafiei".

Preşedintele Rosen Plevneliev, care s-a prezentat în faţa manifestanţilor, a fost primit cu fluierături, în timp ce le mulţumea pentru "poziţia lor civilă activă".

El a invitat reprezentanţi ai manifestanţilor, alături de cei ai sindicatelor şi patronatelor, să "discute probleme importante în faţa ţării", începând de săptămâna viitoare, la preşedinţie.

Guvernul a demisionat miercuri sub presiunea străzii, iar Plevneliev urmează să formeze un Cabinet de tehnocraţi însărcinat cu organizarea alegerilor anticipate, în primăvară.

Manifestaţii au avut loc duminică în aproximativ 30 de oraşe din ţară, dintre care cea mai importantă a fost organizată la Varna (est), la care au particpat câteva zeci de mii de persoane, potrivit presei locale.

În al doilea cel mai important oraş din ţară, Plovdiv (sud), unde au defilat aproximativ 10.000 de persoane, un exemplar al Constituţiei a fost ars.

Manifestanţii au reclamat, din nou, o nouă Constituţie, care să garanteze "o participare mai activă a societăţii civile în cadrul intituţiilor de stat".

O creştere importantă a valorii facturilor la energie electrică, în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), se află la originea protestelor declanşate în urmă cu 15 zile. Este vorba despre cele mai mari mitinguri organizate în Bulgaria, fără participarea partidelor politice. Manifestanţii s-au organizat pe reţele de socializare.

Bulgarii protestează împotriva băncilor

Manifestanţii din Bulgaria s-au adunat astăzi în faţa băncii centrale (BNB) pentru a protesta împotriva abuzurilor băncilor bulgare asupra clienţilor, scrie Novinite.

Protestatarii cer demiterea guvernatorului Ivan Iskrov, susţinând că politicile monetare ale băncii centrale încalcă legea.

Bulgarii solicită, de asemenea, interzicerea modificărilor ratelor de dobândă şi a altor termene şi condiţii ale contractelor de credit, transparenţă în stabilirea ratelor de dobândă şi a criteriilor de acordare a împrumuturilor, aprobarea unei legi pentru falimentul personal şi un control mai riguros al băncilor comerciale din partea BNB.

Acesta este al treilea miting de protest care a avut loc astăzi în capitala bulgară după ce zeci de mii de persoane au manifestat în faţa Ministerului Economiei şi Energiei şi în centrul oraşului din cauza facturilor enorme la utilităţi şi a sărăciei.   

Protestele împotriva facturilor exagerate la utilităţi au început acum două săptămâni în Bulgaria şi au dus la demisia guvernului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9148
Diferență: -0,1483
Ieri: 4.9221
Azi: 4.5152
Diferență: -0,6906
Ieri: 4.5466
Azi: 5.5638
Diferență: -0,6961
Ieri: 5.6028
Azi: 4.9264
Diferență: 0,5429
Ieri: 4.8998