Business Internaţional

Zelenski avertizează forţele ruse care încearcă să cucerească Kievul

Zelenski avertizează forţele ruse care încearcă să...

Autor: Dorin Oancea

13.03.2022, 07:45 6019

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat forţele ruseşti că se vor confrunta cu o luptă până la moarte dacă vor încerca să ocupe capitala Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian au trezit din nou locuitorii duminică dimineaţa, scrie Reuters.

"Dacă vor decide să lanseze un covor de bombe şi pur şi simplu să şteargă istoria acestei regiuni... şi să ne distrugă pe toţi, atunci vor intra în Kiev. Dacă acesta este scopul lor, lăsaţi-i să intre, dar vor trebui să trăiască singuri pe acest pământ", a declarat Zelenski.

Preşedintele, care a apărut în repetate rânduri pe reţelele de socializare din capitală, a declarat că unele oraşe mici nu mai există în cea de-a treia săptămână de atacuri ruseşti, cel mai mare asalt asupra unei ţări europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

Bombardamentele ruseşti au blocat mii de oameni în oraşele asediate şi au făcut ca 2,5 milioane de ucraineni să fugă în ţările vecine.

Ucraina a acuzat sâmbătă forţele ruseşti că au ucis şapte civili într-un atac asupra unor femei şi copii care încercau să fugă de luptele din apropierea Kievului.

Franţa a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a arătat disponibilitatea pentru negocieri de pace.

Zelenskiy a declarat că Moscova a trimis noi trupe după ce forţele ucrainene au scos din acţiune 31 de batalioane ruse, în ceea ce el a numit cele mai mari pierderi ale armatei ruse din ultimele decenii. Reuters nu a putut verifica declaraţiile sale.

"Încă trebuie să rezistăm. Încă mai trebuie să luptăm", a declarat Zelenskiy într-un discurs video sâmbătă târziu, al doilea al său din această zi. Spunând că aproximativ 1.300 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, el a îndemnat Occidentul să se implice mai mult în negocierile de pace.

Discuţiile de criză dintre Moscova şi Kiev au continuat prin legătură video, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA. El nu a oferit detalii, dar ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Kievul nu se va preda şi nu va accepta niciun ultimatum.

Statul major al forţelor armate ucrainene a declarat că Rusia şi-a încetinit ofensiva şi că în multe locuri forţele sale au fost oprite. Postarea armatei pe Facebook nu a oferit detalii.

Oficialii ucraineni planificaseră să folosească sâmbătă coridoarele umanitare din Mariupol spre sud, precum şi din oraşele şi satele din regiunile Kiev, Sumy şi alte câteva zone.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă din oraşele ucrainene, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO