Business Internaţional

Zi de doliu pentru Liban după explozia care ucis 78 de persoane şi a rănit alte câteva mii

Zi de doliu pentru Liban după explozia care ucis 78 de...

Autor: Carmen Zanfir

05.08.2020, 09:40 375

Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de marţi. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4000 au fost rănite, relatează BBC.

Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.

Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă.

Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocata de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur.

Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri.

Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.

Guvernul a alocat 66 de milioane de dolari - fonduri de urgenţă - pentru această catastrofă.

„Am fost martori la o catastrofă imensă. Sunt victime şi pierderi peste tot”, a declarat George Kettani, liderul Crucii Roşii în Liban.

A început imediat o anchetă pentru stabilirea clară a motivului exploziei, iar preşedintele a declarat că cei responsabili de această catastrofă vor primi „pedeapsa maximă”.

Explozia i-a lovit pe libanezi într-un moment foarte delicat: aceştia se confruntă atât cu criza economică, cât şi cu criza de coronavirus. În plus, aceştia aşteaptă verdictul în cazul asasinării fostului prim-ministru, Rafik Hariri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO