Business Internaţional

Zi de sărbătoare în Rusia: Se aniversează 75 de ani de la cea mai mare explozie nucleară provocată de om

Zi de sărbătoare în Rusia: Se aniversează 75 de ani...

Autor: Catalin Rosioru

02.09.2020, 08:10 115

Cea mai mare explozie nucleară provocată de om vine din Rusia. Bomba testată a fost de 1.500 de ori mai puternică decât cele lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki.

Rusia a aniversat 75 de ani de istorie nucleară în acelaşi stil pompos: a publicat imagini cu cea mai mare explozie provocată de om.

Tsar Bomba a fost testată de ruşi pe 30 octombrie 1961, într-un arhipelag izolat din Oceanul Arctic. Bomba a fost de 1500 de ori mai puternică decât cele de la Hiroshima şi Nagasaki luate împreună.

Bomba a fost paraşutată dintr-un avion, de la 4.000 de metri înălţime, iar suflul exploziei a făcut ca avionul să piardă brusc 1 kilometru altitudine. Din fericire, avionul a aterizat în siguranţă, dar şocul a distrus oraşul militar Severny, aflat la 56 de kilometri depărtare.

Strălucirea exploziei a putut fi văzută de la aproape 1.000 de kilometri distanţă, iar seismografele au echivalat puterea exploziei cu un cutremur de 5 grade pe scara Richter.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO