• Leu / EUR4.7354
  • Leu / GBP5.3426
  • Leu / USD4.2876
Business Internaţional

Ziarele americane nu scapa de efectele negative ale incetinirii economiei SUA

31 mar 2008 6

Probabil asta ar trebui sa afle si cei care au patruns recent in industrie, scrie International Herald Tribune. "Stirile sunt o afacere oribila. Daca acesta este viitorul, nu avem un viitor prea bun", spune Sam Zell, care a cumparat anul trecut trustul Tibune Co.
Brian Tierney, care a cumparat publicatiile The Philadelphia Inquirer si The Philadelphia Daily News in 2006, a afirmat ca "sunt un optimist, dar este foarte greu sa gandesti pozitiv avand in vedere lucrurile care se intampla acum".
"Previziunile privind evolutia ziarului pe termen scurt si pe termen mediu sunt mult mai rele decat ne asteptam", a declarat OhSang Kwon de la Avista Capital Partners, care a cumparat Minneapolist Star-Tribune la sfarsitul anului 2006. Toti acestia sunt oameni de afaceri inteligenti, cu mari reusite in alte domenii, care au decis sa devina salvatorii segmentului media cel mai incercat. La foarte putin timp dupa aceasta, au simtit pe pielea lor care sunt problemele din industrie.
Recent Zell a scos la licitatie Newsday, unul din produsele cele mai importante ale trustului Tribune. In luna ianuarie a acestui an, Tierney a anuntat sindicatele de la publicatiile pe care le detine ca trustul se confrunta cu o situatie extrem de dificila si ca trebuie sa reduca cheltuielile cu 10% pentru a-si putea acoperi datoriile. Publisherul Chris Harte s-a intalnit cu liderii de sindicat pentru a discuta o scadere semnificativa a veniturilor, din cauza careia companiei ii va fi foarte greu sa se achite de obligatii.
Declinul acestei industrii poate continua inca o buna bucata de vreme. Anul trecut, veniturile totale ale publicatiilor americane au scazut cu 7%, in special din cauza faptului ca un segment important din public si clientii de publicitate a migrat catre Internet.
Alaturi de multe alte segmente de piata, presa scrisa se afla acum in pragul unei recesiuni cauzate de criza creditelor ce domina economia americana.
Numeroase publicatii vor avea o scadere de doua cifre a veniturilor. Este evident, date fiind actiunile lor recente, ca marii jucatori ca Tierney, partenerii de la Avista si Zell vor avea probleme in indeplinirea obligatiilor.
Rick Edmonds, analist financiar la Poynter Institute si unul dintre autorii raportului "State of the News Media 2008" al Proiectului pentru Excelenta in Jurnalism, este de parere ca anul acesta va fi unul dificil. "Acum, in contextul unei eventuale recesiuni, exista posibilitatea unei pierderi din doua cifre in ceea ce priveste castigurile si profitul. Anul acesta unii dintre cei mai noi jucatori vor fi supusi unor mari presiuni din partea bancilor pentru a-si achita datoriile", a spus Edmonds.
Newsday, care detine intr-o oarecare masura monopolul in Long Island si este foarte aproape de piata din New York, are o valoare strategica. El poate beneficia de pe urma rivalitatii dintre Rupert Murdoch de la News Corporation, ce publica The New York Post, si Mortimer Zuckerman, care detine The Daily News. Operatorul de internet Cablevision si-a exprimat si el interesul in ce priveste Newsday.
Se pare ca Murdoch, care inca beneficiaza de pe urma achizitionarii publicatiei The Wall Street Journal, contra sumei de 5 miliarde de dolari (3,24 miliarde de euro), are o preferinta atat pentru ziare, cat si pentru competitia care caracterizeaza industria presei.
John Morton, un vechi analist de presa, nu este insa optimist. Industria, spune el, face fata provocarilor "reducand numarul stirilor si al oamenilor care le fac". "Ziarele au mai trecut printr-o recesiune. Ce ma ingrijoreaza pe mine este ca, dupa ce lucrurile se vor rezolva, ziarele vor reintra intr-un mediu mai competitiv ca niciodata datorita internetului, si ca, dupa toate aceste reduceri, ele vor avea mai putina prestanta, o calitate mai slaba si mai putin talent - toate acestea fiind necesare intr-o competitie", a spus Morton.

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7354
Diferență: 0,0042
Ieri: 4.7352
Azi: 4.2876
Diferență: -0,2397
Ieri: 4.2979
Azi: 5.3426
Diferență: 0,259
Ieri: 5.3288
Azi: 4.3067
Diferență: -0,3678
Ieri: 4.3226