Business Internaţional

Zile de foc pentru Argentina: Investitorii aşteaptă noul plan de măsuri economice din partea guvernului argentinian, după ce peso-ul s-a depreciat

Zile de foc pentru Argentina: Investitorii aşteaptă...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

31.08.2018, 16:16 216

Investitorii aşteptau, vineri, indicii că guvernul din Argentina va adopta, săptămâna viitoare, un nou pachet de măsuri fiscale şi economice, aşa cum au declarat oficilităţiile argentiniene, după ce peso-ul s-a devalorizat puternic, informează Reuters.

Peso-ul a pierdut 20% din valoare în faţa dolarului american în ultimele două zile, după ce Macri a anunţat că a cerut Fondului Monetar Internaţional să îi acorde Argentinei în avans anumite sume din cadrul unui acord de finanţare de 50 de miliarde de dolari, ceea ce a ridicat semnale de alarmă pe pieţe în ceea ce priveşte capacitatea Argentinei de a-şi finanţa deficitul bugetar de anul viitor. Pentru a stopa deprecierea, joi, Banca Naţională a Argentinei a crescut cu 15 puncte procentuale dobânda-cheie, la 60%, dar efectele au fost limitate, peso-ul continuând să se deprecieze. De la începutul anului până la finele lunii august, peso-ul este moneda care s-a depreciat cel mai mult, cu aproape 52%, depăşind chiar şi lira turcească, care s-a devalorizat cu aproape 44%.

Vorbind cu reporterii, joi seara, ministrul Trezoreriei, Nicolas Dujovne, a declarat ca guvernul va anunţa un set de noi măsuri economice luni şi că are o nouă ţintă de deficit fiscal primar pentru 2019 convenit cu FMI, de sub 1,3% din Produsul Intern Brut.

Administraţia lui Macri este aşteptată să trimită Congresului, luna următoare, propunerea de buget pentru 2019. Măsurile de austeritate impuse de FMI sunt nepopulare printre argentinieni, care dau vina pe reducerile bugetare impuse de FMI pentru accentuarea efectelor crizei economice din 2001-2002, când milioane de argentiniei au sărăcit.

Zeci de mii de oameni au mărşăluit prin centrul oraşului Buenos Aires, joi seara, cerând bugete mai mari pentru universităţile publice şi salarii mai mari pentru profesorii universitari şi personalul din universităţi. Protestatarii susţin că salariile le-au fost erodate de inflaţia care a înregistrat o rată anuală de 31,2% în luna iulie.

„În contextul dezbaterii asupra bugetul ajustat cu FMI, trebuie să ne organizăm pentru a ne schimba parcursul economic”, a declarat Vinesa Siley, parlamentar în Camera inferioară a Congresului din Argentina, aliată cu fosta preşedintă populistă, Cristina Fernandez.

Membrii partidului de unitate al cetăţenilor Fernandez au chemat, vineri seara, la proteste împotriva guvernului lui Macri, în întreaga ţară. Sondajele de opinie arată că Macri pierde din voturi pe măsură ce economia pare că începe să intre în recesiune, prezentând un risc pentru perspectivele sale de realegere anul viitor, când în cursa prezidenţială s-ar putea confrunta cu Fernandez. Acest risc contribuie, de asemenea, la deprecierea peso-ului, a declarat şeful global de strategie pentru pieţele emergente a Citigroup, Dirk Willer.

Acordul stand-by cu FMI a fost semnat de Mauricio Macri în iunie 2018, la cererea acestuia, ca urmare a problemelor economice cu care Argentina se confruntă de câţiva ani de zile, astfel că, pentru aproape două luni, peso-ul s-a stabilizat. Condiţiile acordării împrumutului au fost combaterea inflaţiei, reducerea cheltuielilor publice şi reducerea deficitului până la zero, până în 2020, care sunt probleme mai vechi ale Argentinei. Prin noul acord, FMI a acordat, însă, şi posibilitatea guvernului de la Buenos Aires de a creşte cheltuielile sociale din banii împrumutaţi, în situaţia în care acest lucru va fi necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO