Business Internaţional

Zona euro: certurile dintre francezi şi olandezi trec dincolo de problema banilor

Zona euro: certurile dintre francezi şi olandezi trec...

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2019, 00:04 1096

Olanda (şi prietenii ei din Noua Ligă Hanseatică) a preluat rolul de principal creditor care spune nu.

Diviziunile din interiorul zonei euro se rezumă adesea la un singur lucru: lupte între ţările creditoare (cei bogaţi) şi debitori (restul), scrie Financial Times.

Această sciziune a fost evidentă în ultimele 18 luni în condiţiile în care miniştrii de finanţe ai zonei euro încearcă să consolideze instrumentele blocului şi să ajute la finalizarea uniunii monetare.

Ţările mai bogate, conduse de nemţi şi olandezi, ezită în continuare să folosească banii contribuabililor pentru a-şi ajuta vecinii mai săraci cu probleme până când aceştia din urmă nu se străduiesc din greu să-şi repare economiile. Francezii, nicidecum săraci, au servit dintotdeauna drept lideri ai cauzei debitorilor.

Liniile tradiţionale de diviziune devin însă mai şterse. Revitalizarea motorului franco-german înseamnă că Berlinul nu mai este cel mai vocal opozant al visurilor Parisului de a crea noi instrumente în zona euro. Olanda (şi prietenii ei din Noua Ligă Hanseatică) a preluat rolul de principal creditor care spune nu.

Cearta franco-olandeză a introdus un nou tip de conflict cultural în zona euro, unul care ţine atât de stil, cât şi de esenţă. În timp ce francezii sunt obişnuiţi să facă gesturi ample şi să recurgă la simboluri, stilul olandezilor este unul diferit. Aceste diferenţe s-au manifestat când a venit vorba de complicata problemă a bugetului zonei euro. Olandezii privesc cu scepticism un astfel de buget. „Urăsc lucrurile făcute de dragul simbolismului“, a declarat Mark Rutte, premierul olandez, anul trecut, întrebat fiind de ce nu acceptă crearea unui buget al zonei euro.

Divergenţa trece dincolo de problema banilor, având şi un aspect politic.

Constrângerile interne ale Hagăi ameninţă acum să zădărnicească un nou efort franco-german de a susţine un buget al zonei euro.

FT a analizat un raport de patru pagini al ministerului german de finanţe, susţinut de către francezi, care sugerează recurgerea la un acord interguvernamental între cele 19 economii ale zone euro ca bază pentru buget. Este un mecanism menit să calmeze temerile ţărilor din afara zonei euro că-şi vor pierde fondurile UE în favoarea ţărilor din interiorul zonei.

Însă în Haga au apărut deja semnale de alarmă. Orice astfel de tratat ar trebui ratificat de către parlamentul olandez. Wopke Hoekstra, ministrul de finanţe, le-a transmis în mod repetat omologilor săi din zona euro că Olanda va sta deoparte.

Haga speră încă să adune suficienţi aliaţi pentru a stopa planul franco-german.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO