Business Internaţional

Zona euro intră în epoca de aur a creşterii economice

Zona euro intră în epoca de aur a creşterii economice

Autor: Bogdan Cojocaru

14.11.2017, 00:04 763
Zona euro se bucură de cea mai puternică creştere economică din ultimul deceniu, iar acum economiştii de la Credit Suisse şi Oxford Economics spun că regiunea se îndreaptă spre o perioadă de aur cu expansiune inflaţionistă, scrie Bloomberg.

Turnura  în bine este suprinzătoare pentru o regiune care a plonjat din criza financiară globală în propria criză a datoriilor suverane, în şomaj record şi deflaţie. Uniunea monetară în sine a fost în pericol de destrămare.

Zona euro încă mai mare de recuperat din terenul pierdut în acei ani întunecaţi, iar productivitatea este slabă, însă ritmul revenirii încurajează speranţele că unele cicatrice se vor vindeca. 

„Este punctul culminant al creşterii zonei euro“, spune Nathan Sheets, fost economist al Rezervei Federale americane şi al Trezoreriei SUA. „Prietenii noştri de pe continent ar trebui să profite. A fost o foamete lungă.“ Marşul are destule resurse să continue, apreciază Angel Talavera, economist la Oxford Economics.

Analiştii Fondului Monetar Internaţional au spus că avansul european, adică cel al zonei euro şi al economiilor central şi est-europene, are efecte pozitive asupra restului lumii. În ceea ce priveşte zona euro, economiştii chestionaţi de Bloomberg şi-au îmbunătăţit de opt ori până acum în acest an proiecţiile de creştere economică. 

„După mai mult de patru ani de expansiune, cei mai mulţi dintre indicatori semnalizează că economia zonei euro este undeva pe la mijlocul ciclului. Dacă nu apare vreun şoc neaşteptat, ar trebui să vedem încă câţiva ani de creştere economică“, spune Talavera.

Benoit Coeure, membru în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene, a mers într-acolo încât a spus că, în ceea ce priveşte echilibrul şi robusteţea, economia este în cea mai bună formă de la naşterea euro, în 1999. El a cerut însă guvernelor să profite de moment şi să implementeze reforme pentru susţinerea creşterii. Şi preşedintele BCE Mario Draghi a cerut în repetate rânduri politicienilor să aplice reforme. BCE a ajutat revenirea cu politici monetare ultralaxe.

Profiturile companiilor întrec acum aşteptările, iar încrederea consumatorilor este la cel mai ridicat nivel din 2001.

Unele răni sunt încă adânci. Creşterea productivităţii este departe de nivelurile înregistrate la începutul mileniului, iar un sfert din tineri nu-şi găsesc locuri de muncă. Rata şomajului la periferia zonei euro depăşeşte 10%. Inflaţia, de 1,4% în septembrie, este cu mult sub ţinta de puţin sub 2% a BCE. Sprijinul popular pentru moneda unică, deşi în creştere, încă nu a ajuns la cotele din 2007. Atracţia populismului este puternică. 

Cu toate acestea, „sunt  motive bune să credem că avansul zonei euro va deveni mai puternic în 2018î, cred analiştii de la Credit Suisse, care estimează o creştere de 2,5% pentru anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO