Business Internaţional

Zona euro îşi revine mai rapid decât SUA, care experimentează cel mai mare faliment al unui guvern. ING: „Dacă alegerile franceze de duminică nu aduc vreo surpriză, creşterea din zona euro va fi puternică în 2017.“

Zona euro îşi revine mai rapid decât SUA, care...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2017, 21:04 2828

Un deceniu de  crize financiare şi politice i-a călit pe consumatorii şi pe managerii de companii europeni, astfel că incertitudinile actuale nu reuşesc să frâneze revenirea economică a zonei euro, acum mai puternică decât cea a Marii Britanii sau a Statelor Unite.

În schimb, în SUA, cea mai mare economie din lume, datoriile au împins Puerto Rico în faliment, cel mai mare al unui guvern local din istoria SUA, iar analiştii se întreabă dacă nu cumva datoriile pot deveni la fel de periculoase  pentru alte teritorii şi state americane. Apoi, au apărut semne că executivii ameri­cani renunţă la acţiunile com­paniilor lor în cel mai rapid ritm din ultimii şapte ani. Totuşi, Rezerva Fe­derală americană apreciază că şi acolo revenirea va accelera după un prim trimestru slab. Aceasta înseamnă că banca centrală va putea majora de două ori dobânzile în acest an, aşa cum a indicat anterior. Ultimul trimestru al anului trecut şi primul trimestru al acestui an au adus zonei euro creşteri economice puternice. Sondajele efectuate în rândul managerilor de companii arată că avansul va accelera în actualul trimestru, scrie Deutsche Welle. Pieţele cresc într-un ritm susţinut, în timp ce încrederea în perspectivele economice se îmbunătăţeşte. Iar profiturile companiilor se umflă, remarcă The Wall Street Journal.

Potrivit calculelor preliminare ale Eurostat, biroul de statistică al UE, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,5% în primul trimestru, faţă de trimestrul anterior. UE a avansat cu 0,4%, în timp ce economia britanică a crescut cu 0,3%, iar cea americană cu 0,7%, dar în ritm anualizat. Cele mai recente date arată că volumul comerţului de retail a urcat cu 0,3% în martie, după un urcuş de 0,5% în luna anterioară. Vânzările de retail sunt un indicator al încrederii populaţiei. În UE, indicatorul a scăzut cu 0,2%. Eurostat estimează că inflaţia din zona euro a accelerat la 1,9% în aprilie, foarte aproape de ţinta BCE. Rata şomajului din uniunea monetară s-a situat în martie la acelaşi nivel cu cel din februarie, de 9,5%, şi sub cel din martie 2016, de 10,2%. 

Economistul Bert Colijn de la ING le-a explicat clienţilor săi investitori că economia din zona euro „se dovedeşte rezistentă la incertitudinile“ atât din interior, cât şi din afară. „Dacă alegerile franceze de duminică nu aduc vreo surpriză, creşterea din zona euro va fi puternică în 2017“, a scris el. În 2016, PIB-ul a avansat cu 1,7%, mai rapid decât în SUA.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei din primul trimestru, Eurostat nu face o defalcare pe componente, dar analiştii cred că principalul motor de creştere au fost consumul populaţiei şi investiţiile firmelor. De aceea, unii analişti cred că riscurile pentru creştere nu pot fi ignorate. „Rămâne posibilitatea ca avansul să se împiedice de reticenţa tot mai mare a consumatorilor de a cheltui pe măsură ce inflaţia şi creşterea limitată a salariilor le restrâng puterea de cumpărare“, spune Howard Archer, economist-şef la IHS Markit.

În SUA, Puerto Rico a cerut protecţie sub legea falimentului, luând astfel de la Detroit titlul de cea mai mare insolvenţă municipală din istoria Americii. Ca şi în cazul eşecului Detroit din iulie 2013, falimentul reflectă administrarea fiscală proastă şi creşterea datoriilor, notează Reuters. În cazul Puerto Rico, povara datoriilor (de 74 miliarde de dolari în obligaţiuni şi de 49 de miliarde de dolari în datorii către pensionari) este de şapte ori mai mare decât a Detroitului, cândva capitala industriei auto americane. Ca şi oraşul industrial, Puerto Rico se confruntă cu declinul populaţiei (de 10% din 2007), cu şomaj ridicat (au dispărut 20% din locurile de muncă), cu prăbuşirea valorii locuinţelor şi cu o rată crescută a populaţiei care trăieşte sub limita sărăciei. Cu alte cuvinte, aceste teritorii americane (considerate mult timp ca viitor stat american) se confruntă cu un colaps economic accelerat. Puerto Rico este Grecia Americii. Anul trecut, circa 30% din veniturile acestor teritorii se ducea pe serviciul datoriei. Unele estimări arată că 180 de fonduri mutuale au cel puţin 5% din portofoliile lor investite în obligaţiuni guvernamentale ale Puerto Rico. Astfel, impactul falimentului, prin restructurările care vor urma, are potenţialul de a se simţi serios în sistemul financiar american.

Între timp, executivii companiilor din SUA îşi vând acţiunile într-un ritm alert. Spre deosebire de investitorii de pe piaţa de capital, care au împins indicii bursieri la cote record, „ei nu văd valoare în propriile companii“, după cum scrie Business Insider. Vânzările de acţiuni au totalizat 10 miliarde de dolari în martie, potrivit datelor Trim Tabs. Tendinţa i-a atras atenţia lui Brad Lamensdorf, manager de portofoliu la Ranger Alternative Management, iar lui nu-i place ce vede. „Este categoric un semn negativ. Ei nu văd valoarea în propriile companii“, spune el.

O posibilă explicaţie este că managerii nu au putut rezista tentaţiei de a-şi transforma acţiunile în bani în condiţiile în care multe dintre titlurile lor se tranzacţionează la valori fără precedent. Însă, dacă sunt atât de încrezători că acţiunile vor continua să crească, de ce totuşi vând? Pe lângă valorile ridicate ale titlurilor, Lamensdorf menţionează creşterea ratelor ca risc pentru piaţa acţiunilor. Pe măsură ce Fed continuă să majoreze dobânzile, un număr tot mai mare de companii nu-şi vor putea plăti ratele, ceea ce le expune la default.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO