Business Internaţional

Zona euro presează Grecia să finalizeze negocierile pentru noul plan de austeritate

Zona euro presează Grecia să finalizeze negocierile pentru noul plan de austeritate

Autor: Anca Dumitrescu

31.10.2012, 18:14 199

Guvernele din zona euro au presat miercuri Grecia să finalizeze negocierile pentru noul pan de austeritate, astfel încât să poată primi în continuare sprijin internaţional şi să evite ieşirea din uniunea monetară, transmite Bloomberg.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au afirmat într-o teleconferinţă că furnizarea următoarei tranşe de ajutor de 31 miliarde de euro, care ar trebui să aibă loc în noiembrie, depinde de noi eforturi din partea Atenei pentru reducerea deficitului bugetar şi noi reforme în economie.

"Am cerut autorităţilor elene să rezolve problemele care au mai rămas şi să finalizeze negocierile", a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care conduce Eurogroup, după două ore şi jumătate de discuţii.

Obiectivul este ca decizia privind programul de ajutor pentru Grecia să fie luată conform caledarului stabilit, la o reuniune din 12 noiembrie a miniştrilor de Finanţe, a arătat Juncker.

Un eşec în salvarea Greciei ar putea pune în pericol eforturile europene de rezolvare a crizei datoriilor, care s-a extins în Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru.

Guvernul elen condus de premierul Antonis Samaras vrea prelungirea cu doi ani, până în 2016, a termenului de reducere a daficitului bugetar, ceea ce ar necesita fonduri suplimentare, pe lângă împrumuturile de 240 de miliarde de euro obţinute de Grecia din 2010.

Totodată, partidul Stânga Democrată din coaliţia guvernamentală elenă respinge cererea creditorilor de reformare a legislaţiei muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO