Business Internaţional

Zona euro vrea să pună privatizările din Grecia sub administrare străină

O licitaţie recentă de pe insula Rodos a fost anulată după ce agenţia de privatizare a descoperit că pe plaja vândută a fost construit ilegal un hotel de patru stele. Documentaţia ESM estimează la 20 miliarde euro valoarea activelor greceşti scoase la vânzare. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

29.08.2013, 21:27 623

Oficialii din zona euro iau în consi­de­rare gră­birea programului de privatizare al Gre­ciei prin plasarea activelor imobiliare de 20 de miliarde de euro scoase la vânzare sub ad­mi­nistrarea unui holding din Luxemburg con­dus de experţi străini, scrie Financial Times.

Planul a fost prezentat de Mecanismul Euro­pean de Stabilitate (ESM), fondul per­manent de bailout al zonei euro, creditorilor internaţionali Greciei şi are ca scop ocolirea birocraţiei de care se împiedică agenţia elenă de privatizare. Aceasta are probleme în a-şi atinge obiectivele.

Planul s-ar putea dovedi exploziv politic în statele creditoare nordice dar mai ales în Grecia, unde suveranitatea naţională, şi aşa ştirbită de cele două programe de bailout ale ţării, este un subiect foarte sensibil.

Propunerea prevede că noua companie de tip holding va avea puterea de a ad­mi­nistra portofoliul imobiliar independent de guvernul elen, inclusiv prin valori­ficarea acti­velor pentru plata datoriilor guver­na­mentale sau prin îmbunătăţirea calităţilor aces­tora – multe sunt acum neatractive pen­tru investitorii privaţi. Guvernul de la Atena va fi însă cel care va decide când să vândă.

„Luând în calcul momentul potrivit, bazându-se pe mărirea transparenţei acti­velor, administrarea mai bună şi flexi­bilitatea mai mare privind timpul, planul deschide piaţa unui grup mai larg de investitori şi aduce o valoare mai bună decât ar aduce o vânzare efectuată în con­diţii de piaţă nefavorabile, de incertitu­dine politică“, se arată în studiul care însoţeşte propunerea.

ESM a primit sarcina întocmirii analizei la începutul anului de la miniştrii de finanţe ai zonei euro.

Creditorii internaţionali ai Greciei, Fon­dul Monetar Internaţional, Comisia Eu­ro­peană şi Banca Centrală Europeană, au esti­mat, când au pus la dispoziţia ţării în urmă cu 18 luni al doilea pachet de bailout, că Atena va strânge din privatizări 9,2 mld. euro până la sfârşitul acestui an şi 19 mld. euro până în 2015. în urma eva­luării din iulie a pro­gre­selor făcute de Grecia, estimările au fost reduse, doar 3,2 mld. euro fiind aşteptate pentru acest an şi 8,7 mld. euro până în 2015.

Programul actual de vânzări de active imobiliare include 80.000 de clădiri de­ţinute de stat, facilităţi turistice şi tere­nuri. Însă au putut fi finalizate doar câteva vân­zări, pro­cesul fiind împiedicat de incer­ti­tudinile pri­vind dreptul de proprietate, regulile de deli­mi­­tare şi de obţinerea auto­rizaţiilor de la ser­­viciile arheologice. O li­cita­ţie recentă de pe insula Rodos a fost anu­lată după ce agenţia de privatizare a des­coperit că pe plaja vân­du­tă a fost construit ilegal un hotel de patru ste­le. Docu­men­taţia ESM estimează la 20 mld. euro valoarea acti­velor scoase la vân­zare.
 

Nemţii dau Spania drept exemplu că tratamentul german cu austeritate funcţionează

Recesiunea din Spania s-a domolit în al doilea trimestru în condiţiile în care cererea internă s-a stabilizat, iar exporturile au crescut cu 6%, după o contracţie de 4% în cele trei luni anterioare, ceea ce întăreşte speranţa că a patra economie ca mărime din zona euro îşi va reveni anul acesta, scrie Bloomberg.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble s-a grăbit să atribuie tratamentului german cu austeritate succesul eforturilor spaniole de ieşire din criză.

În Spania, reformele implementate pe piaţa muncii şi costurile mai mici cu forţa de muncă au avut ca rezultat „o dinamică foarte puternică a exporturilor“, a spus Schaeuble. El a subliniat că Portugalia, un alt stat supus tratamentului cu austeritate, a înregistrat în al doilea trimestru cel mai rapid ritm de creştere economică dintre ţările din zona euro. De asemenea, în Grecia costurile salariale au scăzut cu 13%, ceea ce arată că „toţi sunt pe calea cea bună“, a mai spus el. Ministrul s-a îmbarcat în campania electorală a cancelarului Angela Merkel, care va câştiga, probabil, cel de al treilea mandat în alegerile din septembrie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO